Парламентська хроніка


Ранкове засідання 21 жовтня


На початку засідання Голова Верховної Ради Андрій Парубій повідомив, що в четвер о 22.20 за київським часом Сейм Республіки Польща ухвалив спільну з Україною Декларацію Пам’яті і Солідарності щодо подій Другої світової війни і нинішньої агресії Росії проти України. Цей документ отримав 367 голосів польських колег. «Переконаний, що ми зняли напругу у відносинах з найближчим сусідом, — сказав Андрій Парубій. — Ми проявили справжню політичну мудрість і цементуємо антипутінську коаліцію держав вільного світу. Ми не дамо зламати цей союз. Обговорення в польському Сеймі було дуже непросте, воно тривало довго й було емоційним, але дві політичні сили все ж змогли об’єднатися і прийняти постанову в другому читанні». А. Парубій висловив вдячність Маршалеку Мареку Кухцінському і польським парламентаріям.


Через те, що у сесійній залі зареєструвалося 323 народні депутати, Голова Верховної Ради Андрій Парубій повідомив, що докладе всіх зусиль для того, щоб розробити і втілити в життя механізм реєстрації народних обранців на вході до приміщення головного законодавчого органу.

 

За його словами, це може стати реальністю вже за півтора-два місяці. А. Парубій особисто пообіцяв знайти кошти на цей проект, зауваживши, що це не обов’язково мають бути бюджетні гроші — цілком реально залучити й донорські ресурси.


На вимогу двох фракцій Голова Верховної Ради надав слово представнику Опозиційного блоку Ігорю Шурмі. У виступі з трибуни парламентарій торкнувся теми проекту Державного бюджету, а саме, збільшення посадових окладів народних депутатів. За дорученням фракції він повідомив, що в умовах нинішніх реалій, коли більшість громадян за межею бідності, ганебно голосувати за такі зміни. Опозиційний блок вніс у парламент постанову про скасування відповідних рішень.


Година запитань до уряду розпочалася із доповіді віце-прем’єр-міністра, міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадія Зубка. Йшлося про початок опалювального сезону. За словами урядовця, завдяки місцевій владі, на території всієї країни він почався вчасно, а подекуди навіть трохи заздалегідь, з огляду на температурний режим. Саме через вуличну температуру в деяких регіонах, каже віце-прем’єр, підключення центрального опалення відбулося пізніше передбаченого терміну. Водночас, урядовець звернувся до парламентаріїв із проханням приділити увагу законопроектам, які стосуються реформування галузі теплопостачання.


На прохання народних депутатів до слова запросили міністра закордонних справ Павла Клімкіна для того, щоб почути інформацію про узгодження та домовленості Нормандського формату. Саміт відбувся після майже річної перерви, за ініціативою федерального канцлера Німеччини Ангели Меркель, повідомив він. За словами урядовця, «реальним результатом цього заходу є сам факт його проведення». Переговори дали можливість визначити чітку лінію на солідарність і консолідацію Європейського Союзу в питанні боротьби України проти російської агресії і в питанні продовження санкцій. «Для нас дорожня карта виконання Мінських угод — це передусім чітка послідовність кроків, зокрема, з боку Російської Федерації, у сфері створення належного безпекового середовища на Донбасі і гарантія цих кроків», — сказав він. Протягом листопада відбудеться зустріч у форматі міністрів закордонних справ, де обговорюватимуть всі розбіжності, які виникають при формуванні такої дорожньої карти, повідомив урядовець.


Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик говорив про роботу об’єднаної енергосистеми країни. Генеруючі компанії та обладнання на сто відсотків готові до проходження осінньо-зимового періоду, повідомив він. «Ми не тільки виконали плани, представлені міністерством та Кабінетом Міністрів, а й перевиконали їх у ремонтній базі», — сказав урядовець.


Після запитань, які прозвучали до урядовців від парламентаріїв, Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко зачитала 266 запитів народних депутатів. Після перерви перейшли до різного.

 

Під час засідання.

 

Юрій Тимошенко, Михайло Бондар.


Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.