Вечірнє засідання 20 жовтня


За результатами розгляду проекту закону про Державний бюджет на 2017 рік парламентарії ухвалили постанову про бюджетні висновки Верховної Ради, що означає схвалення фінансового кошторису країни у першому читанні. Цією постановою Кабінету Міністрів доручається підготувати законопроект про Державний бюджет на 2017 рік до другого читання відповідно до висновків і пропозицій Верховної Ради та у двотижневий термін подати його на розгляд парламенту.


Відкриваючи обговорення, Голова Верховної Ради Андрій Парубій підкреслив, що цього року уряд вчасно подав проект Держбюджету, тож парламент мав змогу сформулювати свої пропозиції.


Оскільки йшлося про бюджетні висновки Верховної Ради, то з основною доповіддю виступив голова підкомітету Комітету з питань бюджету Олександр Горбунов, котрий повідомив, що комітет рекомендував ухвалити проект постанови за основу та в цілому. Водночас, за його словами, бюджетний комітет звернув увагу на те, що оскільки проект Держбюджету на 2017 рік розроблено з урахуванням низки урядових ініціатив, зокрема, законопроектів щодо змін до Податкового та Бюджетного кодексів та про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення стягнення в дохід держави необгрунтованих активів, то це означає, що ці законопроекти потрібно ухвалити до затвердження проекту Держбюджету в цілому. Також комітет поділяє занепокоєння представників органів місцевого самоврядування щодо недостатнього забезпечення фінансовими ресурсами виконання делегованих державою повноважень та висловлює застереження щодо реальності запланованих надходжень від приватизації держмайна.


Оцінюючи роботу комітету над пропозиціями народних депутатів, О. Горбунов зазначив, що, за попередньою оцінкою, для їхнього врахування потрібно понад трильйон гривень, тож у бюджетному висновку міститься пропозиція про врахування повністю або частково 445 пропозицій, а 722 — відхилено.


Міністр фінансів Олександр Данилюк повідомив, що під час підготовки проекту бюджету уряд виходив з таких пріоритетів: забезпечення обороноздатності країни; виконання боргових зобов’язань держави у повному обсязі; передбачення необхідного обсягу видатків для підвищення соціальних стандартів темпами вищими, ніж прогнозний індекс споживчих цін; сприяння розвитку економіки, зокрема дорожнього та сільського господарства.

Подякувавши за конструктивний діалог в парламенті, під час якого було опрацьовано понад тисячу поправок, міністр запевнив, що пропозиції, підтримані бюджетним комітетом, також підтримуються урядом.


Голова Рахункової палати Роман Магута висловив думку, що враховане в бюджеті тривідсоткове зростання ВВП є надто оптимістичним. Також він вважає завищеним прогноз надходжень в обсязі 10,5 мільярда гривень конфіскованих за рішенням суду корупційних коштів, та 17 мільярдів гривень надходжень від приватизації держмайна. «Черговий рік поспіль ці надходження плануються в обсязі 17 мільярдів гривень. Натомість фактичні надходження в останні роки становили менше 1 відсотка від прогнозованого», — нагадав він. Рахункова палата також звертає увагу на нинішню політику державних запозичень, адже державний та гарантований державою борг зросте до 2,3 трильйона гривень і становитиме 89 відсотків ВВП, що в півтора разу перевищує визначену Бюджетним кодексом граничну величину.


Під час обговорення лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко зазначив, що розуміє необхідність прийняття бюджету воюючої країни, однак фракція не підтримуватиме цей документ, оскільки в ньому не враховано її пропозиції. «Ми вимагаємо не чіпати фермерів, не чіпати селян і залишити в наступному році спецрежим оподаткування для сільгоспвиробників, тому що через ті програми, які ви пропонуєте — 20 мільярдів у селян хочете забрати і лише 5 мільярдів повернути, та й то через корупційні схеми — ніхто із фермерів державної підтримки не отримає», — заявив він. Крім того, радикали вимагають відновити державне фінансування професійно-технічної освіти та провести індексацію пенсій, які становлять менше тисячі гривень. «Ми вимагаємо для цієї категорії пенсіонерів встановити пенсію на рівні прожиткового мінімуму та передбачити в бюджеті наступного року індексацію цих копійчаних пенсій», — наголосив О. Ляшко.


Представник Блоку Петра Порошенка Юрій Соловей закликав уряд звернути увагу на оптимізацію бюджетних видатків, які є надзвичайно великими, та зазначив, що має на увазі діючий механізм отримання субсидій.

«Сьогодні ми бачимо факти, коли люди звертаються до своїх роботодавців з вимогою знизити заробітну плату і встановити її на мінімальному рівні, щоб отримувати субсидії. Тому порядок реформування цієї галузі, на мій погляд, має бути одним із пріоритетних в 2017 році», — підкреслив він.


Юрій Бойко (Опозиційний блок) повідомив, що фракція не голосуватиме за бюджет, який передбачає тільки 10-відсоткове підвищення мінімальної заробітної плати і пенсії. «В умовах, коли йде швидке зростання цін на всі види послуг і комунальних тарифів, це прямий шлях до подальшого погіршення умов життя людей і не має нічого спільного з бюджетом розвитку і нормального існування людей в країні», — сказав він.


Максим Бурбак зазначив, що пропозиції «Народного фронту» щодо фінансування Збройних Сил і національної безпеки на рівні не менш як 5 відсотків ВВП, або 129 мільярдів гривень, збільшення зарплат військовослужбовцям, педагогічним працівникам та медикам, фінансування капітальних ремонтів доріг, враховано. Разом з тим фракція наполягає на включенні до доходної частини бюджету коштів, отриманих за рахунок спецконфіскації за рішенням суду корупційних активів.


Натомість лідер фракції «Батьківшина» Юлія Тимошенко назвала проект «бюджетом тотальної корупції», де зберігається 15 відсотків податку на пенсії працюючих пенсіонерів, і, водночас, «29 мільярдів гривень закладається на відшкодування ПДВ аграрній мафії, яка не платить це ПДВ». У той же час, за її словами, це перший бюджет в історії країни, коли мінімальний прожитковий мінімум навіть на 50 відсотків не відповідає мінімальній заробітній платі. «На науку не залишили нічого! Поліцейським — 19 тисяч гривень заробітної плати! Про народних депутатів говорити не буду, самі побачите це сокровенне, а вчителям — 2—3 тисячі гривень», — сказала Ю. Тимошенко та підкреслила, що це бюджет поліцейської держави, який не те що не можна приймати, а за який «треба садити».


Вікторія Войціцька («Самопоміч») висловила думку, що проект Держбюджету є соціально орієнтовним, але при цьому зберігає «абсолютно ганебну норму щодо оподаткування працюючих пенсіонерів». Також фракція вважає неприпустимим формування бюджету на доволі оптимістичному прогнозі зростання ВВП на рівні 3 відсотків. «Ми вважаємо, що його треба базувати на більш консервативному розрахунку 1,5 відсотка, який, між іншим, було зазначено в розрахунках і прогнозах Мінекономіки», — сказала вона та висловила занепокоєння «надмірними сподіваннями» на отримання додаткових 27 мільярдів гривень доходів від приватизації та спецконфіскації. Пропонуючи наблизити мінімальну заробітну плату до 2,5 тисячі гривень, В. Войціцька висловила думку, що це дасть змогу вивести зарплати з тіні та залучити до бюджету щонайменше 11 мільярдів гривень. Крім того, «Самопоміч» наголошує на обов’язковому запровадженні касових апаратів на імпорт, це дозволить зменшити зловживання і корупцію на митниці та додатково залучити до бюджету десятки мільярдів гривень. Також фракція наголошує на необхідності запровадження дієвого контролю за витрачанням коштів, виділених на безпеку та оборону.


Коментуючи пропозиції, які пролунали під час обговорення проекту бюджету, Прем’єр-міністр Володимир Гройсман зазначив, що в багатьох виступах від різних фракцій і груп парламенту були речі, «які мають право на життя, які мають бути опрацьовані, і за якими мають бути прийняті консолідовані рішення» під час підготовки до остаточного голосування.


Однак, за його словами, в умовах, коли весь наш бюджет дорівнює 960 мільярдам гривень, деякі депутати без будь-якої оцінки і прорахунків дали ще додаткових пропозицій на 906 мільярдів гривень. «Таких грошей у нашому бюджеті, на превеликий жаль, немає», — зазначив прем’єр та повідомив, що принаймні два важливі питання, про які йшлося у сесійній залі, буде розглянуто. «Перше питання — це відновлення фінансування з держбюджету професійно-технічної освіти. Ми обов’язково здійснимо цей крок під час голосування остаточного варіанта бюджету. Друга позиція стосується підтримки фермерських господарств і малих аграрних виробників. Консультації, які ми проводили, свідчать про те, що не великим холдингам, олігархам, а тим невеликим фермерським господарствам, які сьогодні вироблять якісний національний продукт, ми дамо цільову підтримку в розмірі 10 мільярдів гривень», — запевнив В. Гройсман та закликав підтримати проект бюджету в першому читанні, щоб провести ще не одну дискусію і вийти на консолідовану позицію. «Я розумію, що дехто не проголосує з політичних причин. Політичних і тільки політичних, бо «жаба давить». Але ви знаєте, чого «жаба давить»? Я вам скажу. Тому що у нас вийде! Ми реально зробимо зміни в країні», — заявив прем’єр.


Після цього 230 народних депутатів ухвалили в цілому постанову «Про висновки та пропозиції до проекту Закону України про Державний бюджет України на 2017 рік».