У суспільно-літературній вітальні Дніпропетровської облдержадміністрації презентував свою нову книгу письменник і журналіст із Сум Євген Положій. Вона називається «П’ять секунд, п’ять днів» і є продовженням «Іловайська» — як каже її автор, «книги про любов», незважаючи на сувору назву, що стала символом мужності простих воїнів. Любов до Батьківщини, своєї землі, жінки... Друга частина сучасної саги про війну також пронизана цією темою, але ще й почуттям справедливості, що змусило чоловіків залишити свої домівки й коханих.


Ці герої — не вигадані й майже всі живуть на Дніпропетровщині: добровольці Віталій Бунчиков, Володимир Мазур, Ігор Павлов, Роман Зіненко, інші учасники тих страшних подій. Не випадково саме Дніпро стало першим містом, мешканців якого Євген Положій вирішив познайомити зі своєю книжкою. Те, про що написано в дилогії, здається вигадкою, покликаною немов пограти на нервах читачів і збурити їхні емоції. Але приголомшливі, здалося б, нереальні історії — не плід уяви автора. Це підтвердив і Віталій Бунчиков, один із головних героїв «П’яти секунд...» Ще не прочитавши книгу, він пояснив землякам, чому «п’ять секунд»: «Є повір’я, про яке мені розповів санітар: якщо поранений дорахує до п’яти, значить — залишиться живий. У мене це вийшло...»


Ну а п’ять днів солдати виходили з Іловайського котла. Є й ще одна часова категорія в цій книжці — вічність. У неї відійшли Влад Ковальов і ще багато-багато побратимів, що їх нині оплакують їхні родини.


Дилогію Євгена Положія вже почали перекладати польською та англійською мовами. Книгами зацікавилася українська діаспора в Америці. Наші колишні співвітчизники хочуть представити автора і його твори жителям країни на благодійних зустрічах для того, щоб зібрати гроші на протезування для учасників АТО.

 

Дніпропетровська область.

 


На знімку: один із героїв книги Ігор Павлов раніше ніколи не давав автографів.


Фото автора.