Ситуація з наповненням місцевих бюджетів багато в чому залежить від стабільності та стійкості всієї регіональної фінансової системи. Головним управлінням ДФС у Луганській області визначено перелік суб’єктів господарювання, які перебувають у категорії «ризикових», а отже, розглядаються як резерв додаткових надходжень до місцевого бюджету.

Протягом цього року 362 підприємства цієї категорії додатково залучено до сплати податку на доходи фізичних осіб та єдиного соціального внеску.


Ще одним резервом наповнення місцевих бюджетів є підприємства, які декларують значні суми доходів за незначної кількості працюючих або звітують про відсутність найманої праці. Цьогоріч додатково залучено до оподаткування 40 таких роботодавців.


Основною схемою мінімізації зарплати є платня, що менша за мінімально встановлену (1450 гривень). Поточного року кількість підприємств через це скоротилась на 162.

Руйнуючи схеми виплат «у конвертах», в регіоні легалізовано дві тисячі найманих робітників. Загалом платню підвищено майже 6,1 тисячі працівників.


Фахівці відзначають, що надважливою проблемою у здійсненні їхньої роботи є відсутність заходів державного нагляду і контролю спеціально уповноваженими органами.

Пов’язано це з дією мораторію на проведення перевірок суб’єктів господарювання.

Луганська область.