Спільний проект телеканала «Рада» і газети «Голос України»

 

 

Повелителем мостів та чародієм зварювання здавна вважається відомий український вчений Євген Патон. Народившись у сім’ї російського консула у Франції, академік усе своє життя працював на батьківщині — в Україні. А свій науковий потенціал спрямував на будівництво залізних «монстрів».

 


Патон став автором понад сотні проектів будівництва мостів. Його захоплювало поєднання на практиці абстрактних чисел та формул. Учений провів фундаментальні дослідження в галузі розрахунку та міцності зварних конструкцій, механізації відповідних процесів та наукових основ електричного зварювання плавленням. До таких розробок належить найбільший у світі суцільнозварний міст, розташований саме в Києві. Він з’єднав правий та лівий береги Дніпра. Відомий нині як міст Патона (на знімку). Унікальність цього проекту — в розмірах споруди. Загальна довжина автошляху через річку — майже 1,5 тисячі метрів. А його вага — десять тисяч тонн. 90 відсотків заводських і монтажних зварювальних швів виконано під флюсом в автоматичному і напівавтоматичному режимах. Будівництво цього велетня розгорнулось у грудні 1951 року, а завершено було в жовтні 1953-го.

 

 

Згодом цей шедевр Американська академія зварювання внесла до списку найвидатніших інженерних споруд світу.


Загалом у спадок нащадкам Патон залишив чимало різноманітних мостів. За проектами вченого в Києві понад сотню років тому з’явився «Міст закоханих». Дивовижно романтичний, легкий і вишуканий Парковий міст повис над Петрівською алеєю. Патон був найкращим майстром і відбудови мостів. На опорах зруйнованого Миколаївського ланцюгового моста через Дніпро вчений відродив міст імені Євгенії Бош.


Євген Оскарович займався не лише мостобудуванням. У 30-х роках минулого століття він зацікавився електрозварюванням. Патон взявся розвинути ідеї винахідника Миколи Бенардоса. А саме запровадив метод швидкісного автоматичного зварювання під шаром флюсу. Виробництво так званих «тридцятьчетвірок» в СРСР було поставлено на потік.


Ці бронемашини почали виготовляти в шість разів швидше. «Метод Патона» відіграв визначну роль у світовому технічному прогресі. За ці розробки академік отримує Державну премію Радянського Союзу. А згодом стає віце-президентом Академії наук України та фундатором Інституту електрозварювання, який очолював до кінця свого життя.