«У переважній більшості кіосків навколо навчальних закладів продають тютюнові вироби, використовуючи різні маркетингові технології. Це реклама та спеціальні викладки пачок, продаж цигарок зі смаковими добавками, поштучний продаж тощо. Як держава планує боротися з такою рекламою?»


Анжеліка МАКАРОВА.


Харківська область.


Народний депутат від фракції партії «Батьківщина» Ігор ЛУЦЕНКО (на знімку):

 


— Нині із законодавством, яке стосується тютюнопаління, не все так погано. Є норми, до яких можна апелювати. А головне — можливість їх розвивати, базуючись на європейському досвіді. Ми будемо й надалі поліпшувати стан захисту суспільного здоров’я. Зокрема, в парламенті вже зареєстровано відповідні законопроекти. Перший — забороняє розміщувати тютюнові вироби, їх упаковки та макети в кіосках на видних місцях.

Другий — передбачає зображення хвороб (приміром, легень) на пачках сигарет з обох боків, спричинених курінням. Також документ забороняє сигарети з ароматизаторами та посилює контроль за електронними цигарками. Я знаю лише декількох парламентаріїв, які серйозно займаються цією проблематикою. Насправді боротьба з тютюнопалінням — це не заслуга законодавців. Саме завдяки змінам у свідомості українців вдалося покращити ситуацію. Протягом останніх десятиліть на вживання алкоголю, тютюну та їх рекламу введено істотні обмеження.


Кожен громадянин, насамперед молодь, має показувати приклад: казати тютюну «ні». Треба розуміти, що це не бізнес. Це кримінал, оскільки відповідна діяльність призводить до погіршення здоров’я людей. Поки що, на жаль, про це в законодавстві не йдеться. Але, сподіваюся, незабаром буде передбачено. Вважаю, шляхом розуміння причин і наслідків можна з цією проблемою боротися.


Сьогодні ми змушені платити життями за те, щоб Україна існувала. Боротьба з тютюнопалінням, алкоголізмом — також своєрідний фронт.