Про те, які повноваження держава планує передати на місцеві бюджети та чи зможуть органи місцевого само-врядування їх виконувати, йшлося під час засідання регіонального відділення Асоціації міст України в Кропивницькому.


В обговоренні особливостей формування місцевих бюджетів на 2017 рік узяли участь народні депутати Станіслав Березкін та Костянтин Яриніч, представники облдержадміністрації, міські, селищні голови та голови об’єднаних територіальних громад Кіровоградської області.


Держава планує надавати освітню субвенцію лише на педагогічних працівників (а це 75 відсотків кадрів закладів освіти), інші повноваження — сплата комунальних послуг, ремонт, зарплати технічного персоналу — передаються на місця. Так само місцевим бюджетам доведеться оплачувати енергоносії в медичних закладах, шукати кошти на пільгові перевезення та погашення заборгованості з різниці в тарифах минулих років. І це далеко не повний перелік нововведень.


То як наповнити місцеві бюджети, щоб коштів вистачало на повноваження, які держава планує передати місцевим бюджетам? Що пропонують представники місцевого само-
врядування?


На думку міського голови Новоукраїнки Олександра Корінного, більшість доходів у місцеві бюджети не є децентралізованими податками. «Якщо ми говоримо про децентралізацію, то повинні забрати повноваження у виконавчої влади і передати їх місцевому самоврядуванню. Відповідно надати їм ресурси. На-приклад, у Новоукраїнці шість-сім кар’єрів, і вони платять податок за використання надр. «Пилом дихаємо ми, хати тріскаються в нас, а податок йде в державний бюджет», — обурюється міський голова. Турбує його й проблема скорочення технічного персоналу освітньої галузі (лаборантів, бібліотекарів, психологів, кухарів, прибиральниць та інших категорій технічного та адміністративного персоналу), бо виплату їхніх зарплат передано до місцевих бюджетів.


За словами голови Маловисківської об’єднаної територіальної громади Юрія Гульдаса, незважаючи на збільшення бюджету громади в чотири рази, коштів на виконання повноважень, які держава передає на місця, не вистачить.


Нині Маловисківська об’єднана громада пише стратегічний план розвитку території. Такий само Стратегічний план розвитку, на думку голови ОТГ, повинен бути в Україні, щоб будь-які політичні сили, прийшовши до влади, не могли змінити курс держави. Тільки тоді в Україну прийдуть інвестори.


Селищний голова Компаніївки Олександра Маслюкова вважає: щоб наповнити бюджети селищ та сіл, потрібно ввести податок на землю з одного гектара. «У нас 70 відсотків селищного бюджету формується із земельного податку, на нашій території немає виробництва, а тому ми зможемо вижити тільки завдяки збільшенню надходжень від земельного податку», — наголошує селищний голова.


Народний депутат Станіслав Березкін переконаний, що нині дуже важливо обговорити проект бюджету з громадами, з місцевим само-врядуванням, напрацювати пропозиції та внести поправки до головного фінансового документа.


Парламентарії також підтримали пропозицію представників органів місцевого самоврядування щодо необхідності проведення у Верховній Раді громадського обговорення з питань місцевого самоврядування. Станіслав Березкін запевнив, що спільно з народними депутатами від Кіровоградщини внесе проект постанови про проведення відповідних громадських слухань.

Кіровоградська область.

 

Під час обговорення бюджетних нововведень.


Фото автора.