Удруге за роки незалежності хлібороби Вінниччини намолотили п’ять мільйонів тонн зернових і зернобобових культур.


Такий вагомий здобуток зафіксовано у 2014-му. Стільки ж намолочено нині. За даними обласного департаменту агропромислового розвитку, станом на перше листопада валовий збір зерна становить 5005,3 тисячі тонн. Але це не кінцевий результат.

 

— Ще залишається зібрати кукурудзу на площі майже сімдесят тисяч гектарів, — каже керівник департаменту агропромислового розвитку Вінницької облдержадміністрації Микола Неїлик. — Середній намолот качанистої становить на кожному гектарі 84,2 центнера. Нескладно підрахувати, що загалом з цієї площі буде зібрано приблизно півмільйона тонн зерна. Є ще трохи сої, її обмолочують на останніх десятках гектарів.


За усіма прогнозами, нинішній вал зернових може сягнути 5,5 мільйона тонн. Ні в радянські часи, ні в роки незалежності держави в області не досягали такого високого результату.


Співрозмовник уточнив, що збільшення намолотів досягнуто насамперед за рахунок підвищення врожайності культур. Середній показник ранніх і пізніх зернових та зернобобових у нинішньому році становить 63,4 центнера збіжжя з гектара. Це на 17 центнерів більше минулорічного показника. Кукурудзи збирають майже на 36 центнерів з гектара більше, ніж торік. Загалом зерна качанистої намолочено майже два мільйони тонн за середньої урожайності 84,2 центнера на круг.


— Кукурудза така культура, що не пропаде навіть тоді, коли випаде сніг, — пояснює Микола Неїлик. — Були періоди, коли вона залишалася в полі на деяких площах протягом зими. Ранні морози не давали можливості обмолотити з осені. Зерно в качанах навіть після зимівлі в полі залишалося доброї якості. Єдиний недолік у такій ситуації — воно має підвищену вологість, потрібні додаткові витрати для його сушіння.

Вінницька область.