Японські вчені довели, що регулярні відвідування сауни позитивно позначаються на роботі серця, а суха пара допомагає при захворюваннях органів дихання та суглобів.
В експерименті дослідників брали участь 40 літніх добровольців, в яких виявили серцеву недостатність. П’ять разів на тиждень ці люди відвідували сауну, в парильні загалом вони перебували не більш як 15 хвилин. Потім учасники дослідження на 30 хвилин закутувалися в теплу ковдру, щоб підтримувати температуру тіла на один градус вище нормальної.
За три тижні дослідження вчені встановили, що насосна функція серця покращилася. До початку експерименту кожен учасник міг за 6 хвилин пройти в середньому 337 метрів, а після завершення — вже 379.
Як з’ясувалося, відвідування сауни позитивно позначається також на стані внутрішніх стінок судин — тиск приходить у норму, виділяється речовина, що перешкоджає утворенню тромбів.
Але оскільки не всі сердечники нормально переносять високі температури, учені радять їм паритися під спостереженням медиків.