Шість поліклінік Львова, отримавши за районним принципом нові сучасні флюорографічні комплекси, впродовж останніх місяців провели обстеження 12 тисяч людей. Це дало змогу ефективніше діагностувати на ранній стадії туберкульоз та інші захворювання бронхо-легеневої системи.


Начальник міського управління охорони здоров’я Володимир Зуб розповів, що процес навчання спеціалістів для користування цифровими апаратами був тривалий — із червня по липень. «Цифрові флюорографи призначені для проведення повноформатної рентгенофлюорографії грудної клітини і мають низку переваг перед аналогами: підвищена фізична і психологічна комфортність для пацієнта та менше променеве навантаження на нього, зручність для медперсоналу, отримання висококонтрастних рентгенівських зображень, надійність, ремонтоспроможність», — каже Олена Горбачова, завідувач рентгенологічного відділення 2-ї міської поліклініки. За словами лікаря, у цій поліклініці вже обстежили понад 5 тисяч осіб і виявили, зокрема, 13 випадків онкології, 11 — туберкульозу та 50 — пневмонії.


«Посилення роз’яснювальної роботи, яку здійснювали медичні працівники серед мешканців про необхідність систематично проходити флюорографічне обстеження, дало змогу активізувати виявлення туберкульозу і, як наслідок, скоротити терміни лікування та зменшити смертність від хвороби (з 11,8 випадка на 100 тисяч населення у 2014 році до 6,5 — у 2015-му)», — наголосив Володимир Зуб.

Львів.