Якщо після завершення Новорічних свят екологи й двірники спантеличені проблемою, що робити з ялинками, які «відслужили своє», то нині таке питання звучить стосовно опадаючого листя. У Дніпрі намагаються на нього відповісти. 


Йдеться не про традиційні захоронення листя на сміттєвому полігоні, що перебуває на межі закриття, а ініціативи вчених-екологів, що настійно рекомендують ставитися до зів’ялого листя не як до сміття, а цінної будівельної та енергетичної сировини. Уже кілька років у стінах Дніпропетровського державного університету залізничного транспорту працює науково-дослідна лабораторія охорони навколишнього середовища, що досліджує «поведінку» листя та інших природних матеріалів у будівництві, енергетиці та інших сферах нашого життя. «Брикети на основі листя ненабагато відрізняються від деревини й можуть стати хорошою заміною газу та іншим видам палива», — переконаний член Дніпропетровського відділення Національного екологічного центру України Максим Сорока.

 


Нині прихильники рослинної енергії активно намагаються поміняти суспільно-екологічну свідомість своїх земляків й водночас поширюють креслення преса, завдяки якому листя перетворюється на паливні брикети (на знімку). Для цього потрібно всього нічого — купа опалих листів, мокрий папір як в’язка речовина й бажання змінити свій погляд на речі. Прес можна виготовити в домашніх умовах за кілька годин. Показово, що ініціатива дніпровських учених-екологів активно підтримується Міністерством закордонних справ Німеччини. У Німеччині, схоже, жоден скинутий німецьким деревом листок не пропадає даром.


Дніпро.


Фото надано автором.