Минулої неділі Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет відвідав Тернопіль, де освятив новозбудований храм святих мучеників Бориса та Гліба. Схожої церкви нині нема в Україні. Адже храми будують або з каменю, або з дерева. А тут нижній рівень кам’яний, верхній — дерев’яний.


Такий задум архітекторів несе у собі певний духовний зміст. Нижня частина, що з каменю, є символом сили, незламності, верхня, що з дерева, символом життя, прагненням до неба, сонця, до Бога. Спільно з архієреями, великою кількістю священиків з різних регіонів України святійший Патріарх Філарет відслужив у новому храмі першу Божественну Літургію.


Але з особливим трепетом православні Тернополя чекали на закладення наріжного каменя під будівництво головного кафедрального собору міста — собору святих рівноапостольних Костянтина і Єлени. За словами Патріарха Філарета, віряни Тернопільщини чимало літ чекають на зведення центрального храму єпархії. Тепер є надія, що кафедральний собор постане через 2—3 роки. Також Патріарх висловив сподівання, що у перспективі обидві згадані церкви стануть храмами єдиної помісної Української православної церкви. Філарет сказав, що нині найважливіше зберегти Українську державу. Бо якщо не буде України, не буде і Української православної церкви. Він підкреслив, що УПЦ КП підтримала учасників Революції Гідності, тепер підтримує добровольчі батальйони, українську армію. 295 її капеланів нині перебувають на сході України.

Тернопільська область.