Компенсацію частини грошей, витрачених на відкриття власної справи, отримали на Вінниччині 22 переселенці з Криму та Донбасу. Загальна сума компенсації становила 4,6 мільйона гривень.

 

Виплати здійснюються в рамках проекту ЄС "Центр підтримки переселенців із Криму та Донбасу". Для отримання коштів необхідно було підготувати бізнес-план і захистити його перед комісією. Перевагу надавали тим, хто мав намір працювати у сфері виробництва, зокрема переробній промисловості, АПК тощо.

 

-- Проектом передбачалася компенсація відсотків за кредити, взяті в банках на відкриття і розвиток власної справи, -- каже його керівник Валерій Нікітюк. -- Однак, з'ясувалося, що банки відмовлялися позичати гроші переселенцям. Ми внесли пропозицію виконавцям проекту компенсувати вартість обладнання основних засобів, що їх використовуватимуть у роботі підприємці. Представники ЄС підтримали ініціативу. У такий спосіб надаємо можливість найбільш ініціативним проявити себе у власній справі.

 

Компенсацію за придбані засоби отримали ті, хто взявся запустити міні-сироварню з виробництва грецького сиру, зайнятися ремонтом меблів, створенням кафе сімейного відпочинку для дорослих і дітей, класу з вивчення іноземної мови, міні-ательє з ремонту й пошиття одягу тощо.

 

Віктор СКРИПНИК.

 

Вінницька область.

 

Голос України