Документальну кінострічку "Два роки в екзилі" презентували у Донецькому національному університеті імені Василя Стуса під час відзначення другої річниці переселення до Вінниці.

 

Навчальний заклад став першим, хто залишив окуповану бойовиками територію. Його досвід знадобився іншим 14 вишам із Донбасу і одному з Криму, які так само вимушено змінили місце свого перебування. Відеокадри стрічки "Два роки в екзилі" зафіксували непрості моменти переїзду та утвердження у нових умовах. Їх доповнив у своєму виступі перед колективом колишній міністр освіти і науки Сергій Квіт.

 

-- Переселення університету відбувалося як спецоперація, -- згадує Сергій Квіт. -- Ні у вас, ні у нас не було досвіду переїзду з окупованих територій та ще й під дулами автоматів, коли багатьом із вас погрожували фізичною розправою. Поставало дуже багато запитань -- від простого, здавалося б, перевезення документів до пошуку приміщень на новому місці і навіть отримання коштів через Держказначейство, його чиновники не мали інструкцій, як виплачувати їх у такому випадку.

 

У Вінниці місцева влада спершу надала для ДонНУ два приміщення, а влітку нинішнього року виш отримав ще одну будівлю у центрі. На Вінниччині, батьківщині Василя Стуса, вишу присвоєно ім'я поета-борця. Сталося це у 2016 році. "Професорсько-викладацький склад Донецького національного додав позитивний колорит в наукову сферу нашого міста, -- наголосив голова Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій. -- До нас переїхали надзвичайно професійні, патріотично налаштовані викладачі і студенти, які прагнуть йти далі, добиватися більшого, і це вселяє оптимізм".

 

-- Незважаючи на втрати, нам вдалося зберегти дух, традиції університету, -- наголосив ректор ДонНУ Роман Гринюк. -- На Подільській землі за підтримки багатьох вірних друзів, партнерів, місцевої громади продовжуємо утверджувати статус класичного дослідницького університету, конкурентоздатного на національному і світовому рівні. Щиро дякую усім, хто не зламався у складних умовах випробувань, хто не зупиняється, а гідно йде обраним шляхом.

 

Ще один почесний гість Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Бельгії в Україні Люк Якобс пообіцяв колективу ДонНУ налагодити контакти співпраці з навчальними закладами його країни. Серед низки заходів, організованих у той день у ДонНУ, були дві відкриті лекції, що їх прочитали Сергій Квіт і колишній міністр економічного розвитку і торгівлі України Павло Шеремета.

 

Віктор СКРИПНИК.

 

Вінниця.

 

Голос України