Браконьєри на Херсонщині вже не просто спилюють живі дерева на «дармові» дрова, а буквально викошують їх цілими гаями. Так, в Олешківському районі на території Дніпровського лісництва Олешківського держлісгоспу невідомі злочинці протягом двох вихідних днів у рукотворному лісі спиляли та вивезли ні багато ні мало 213 акацій, які росли тут майже півсторіччя.


— За своє життя такого розгулу браконьєрства не пам’ятаю. Цьогоріч у держлісгоспі вже маємо 36 фактів нелегальних вирубок, максимальний збиток від них сягав 300 тисяч гривень. У випадку ж із Дніпровським лісництвом втрати держави сягнули 892,3 тисячі гривень. І це в Олешківській пустелі, де насадження захищають весь край від суховіїв! — обурена головний лісничий підприємства Марія Глод.


Злочинці все добре спланували й організували — нищили акацію потужними бензопилами, вивозили кількома УАЗами. Причому діяли в уїк-енд, коли працівники держлісгоспу відпочивали. Наступного понеділка лісничий побачив пустелю замість гаю, пішов по слідах і знайшов майданчик біля села Козачі Лагері, де стовбури білої акації розпилювали на шматки. Викликали поліцію, а поліція почула, що деревину учасники оборудки «купили». Та чи доведуть правоохоронці їхню провину, чи ні, а справу вже зроблено — там, де буяв акацієвий гай, нині стирчать пеньки.


Браконьєри на Херсонщині нині почуваються безкарними. Зловити їх на місці злочину вдається в одному з десяти випадків. Адже у тому ж Олешківському держлісгоспі один майстер лісу опікується сімома сотнями гектарів зелених насаджень. Обійти їх упродовж дня на своїх двох фізично неможливо, а об’їхати немає на чому. З початку року фінансування лісгоспів краю з державного бюджету припинилося, а мізерні доходи підприємств не дають змоги купувати достатньо палива для постійного патрулювання лісів. Та й у разі затримання покарання для браконьєрів у найгіршому випадку обмежується штрафом — суди їм навіть вилучений транспорт та бензопили зазвичай повертають. Отже, виходить такий дроворуб із зали судових засідань, забирає в поліції «знаряддя праці» — і знову до лісу. Тільки вдруге рубає на продаж уже більше — треба й на штраф заробити.


***


Поки готувався до публікації цей матеріал, у Верхньорогачицькому районі області хтось уночі спиляв деревину в лісосмузі. Стовбур дерева упав на лінію електропередач, що живила кіловатами обійстя у селах Чистопілля та Кожум’яки, і обірвав кабелі. Ремонтна бригада відновила енергопостачання, й інцидент начебто був вичерпаний, але біда в тому, що такі «рукотворні» аварії повторюються в різних районах уже не вперше, особливо в сезон холодів.

Херсонська область.