Власне, так називається фестиваль, який має відбутися в селі Пересопниця на Рівненщині з нагоди Дня української писемності та мови. Утім, їхати до Пересопниці варто в будь-який час, адже тут можна доторкнутися-зануритися у глибину нашої історії і ще раз переконатися, що ми — давня європейська нація.

 

На знімку: факсимільне видання 2008 року.

Фото автора.

 

Насправді село Пересопниця є фактично одним із стовпів нашої державності, бо саме тут була створена і зберігається «книга давняя краси небаченої» — Пересопницьке Євангеліє в оригіналі. Це саме на ньому присягають наші президенти.

Фоліант важить 9 кілограмів 300 грамів, писаний на пергаменті, а створили його архімандрит Пречистенського монастиря, перекладач Григорій та син протопопа писар Михайло Василевич і маляр Федуско із Самбора. Замовила ж роботу княгиня Анастасія Заславська, долучилася княгиня Анна Чарторийська-Клеванська. Це перший переклад Святого Письма на давньоруську мову. А за вишуканістю оздоблення Пересопницьке Євангеліє не має собі рівних.

Дуже складними для Євангелія стали часи Другої світової війни. На її початок Першокнига перебувала в Полтаві. Але ж, як відомо, в евакуацію відправляли тоді всі історичні цінності, окрім церковних книг. Проте хтось із працівників музею вклав Пересопницьке Євангеліє в ящик із написом «Порцеляна», і так неоціненний раритет рушив до Уфи. Після війни його повернули на батьківщину.

У травні 1989 року в Пересопниці створили перший гранітний пам’ятник Євангелію, а вже згодом, із набуттям незалежності України, було вирішено створити й музейний комплекс. Культурно-археологічний центр збудували до 450-річчя Першокниги — 2011-го. Варто зазначити, що здійснити такий грандіозний проект вдалося буквально за лічені місяці, бо, як буває завжди у нас, передбачені в бюджеті кошти надійшли запізно і треба було вирішувати: або їх освоїти і мати осередок культурної спадщини, або ж залишитися без комплексу. Було обрано перше, і фактично завдяки ентузіазму постав цей культурний центр. Нині він включає археологічний музей Першокниги та скансен — музей просто неба «Княже місто».

Завдяки цьому село Пересопниця фактично було врятовано від занепаду. Тепер його мешканці мають роботу, адже гарними дорогами, що ведуть сюди, прибуває дедалі більше туристів і учасників найрізноманітніших фестивалів. Нинішній, обіцяють його організатори, буде особливим, адже цьогоріч у Першокниги України ювілей — їй виповнилося 455 років та 460 від початку написання.