На Дніпропетровщині розслідуються обставини масової загибелі свиней. Як повідомляє начальник ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області Андрій Кондратьєв, трупи 23 тварин, звалених на узбіччі дороги за три кілометри від села Хутірське (Петриківський район), випадково виявив фермер. Він зателефонував ветеринарному лікарю, який сповістив про страшну знахідку обласне керівництво Держпродспоживслужби. «Ми, у свою чергу, сповістили про подію Службу з надзвичайних ситуацій, правоохоронців, органи місцевого самоврядування, — розповідає Андрій Кондратьєв. — На місце виїхали співробітники нашої служби. Було взято проби матеріалів, які досліджували і в обласний, і в київській лабораторіях. Вірус африканської чуми не виявили. Але це стало відомо тільки вранці. Усю ніч наші працівники  утилізували трупи (свині були спалені) і дезінфікували місцевість».

 


Що стало причиною загибелі свиней, поки що незрозуміло. За словами А. Кондратьєва, шлунок однієї тварини переданий на експертизу. Судячи з виснаженого виду свиней, що зовні нагадували гончих, їх морили голодом. «Фахівці кажуть, що смерть могла настати, якщо тварин довго не годували, а потім дали велику порцію комбікорму. Дуже хотілося установити мотиви вчинку власника тварин. Чи нестиме він кримінальну відповідальність?

Це вирішуватимуть правоохоронці. Ми ж точно пред’явимо йому позов за фактом забруднення довкілля, створення несприятливої епізоотичної ситуації. А також вимагатимемо відшкодування витрат», — розповідає керівник обласної Держпродспоживслужби.


За словами чиновника, ця ситуація продемонструвала злагодженість дій Держпродспоживслужби, органів місцевого самоврядування щодо реагування на можливу загрозу проникнення в область африканської чуми. Нині тільки Дніпропетровська та Запорізька область вільні від цього захворювання, здатного знищити поголів’я свиней не тільки в регіоні, а й в усій країні. Як повідомляє керівник обласної Держпродспоживслужби, на блокпостах, виставлених на межі області із сусідніми регіонами, чергують санітарні лікарі, щоб африканська чума не пройшла.



Фото надане ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області.