Житловий мікрорайон у Вінниці з населенням понад десять тисяч осіб, школу, два дитсадки, військове містечко, низку інших об’єктів обігрівають... трісками та тирсою!


Тепловий об’єкт запустили... влітку


Найбільша в державі котельня на твердому паливі працює у Вінниці (на знімках). Об’єкт запустили... влітку нинішнього року. Її потужність — 5,2 мегавата (два котли по 2,6 МВт). Щоб зрозуміти, що насправді являє собою така потужність, досить сказати, що влітку котельня працювала для нагрівання води. Тоді і тепер її подають в житлові будинки мікрорайону, інші будівлі виробничої та соціально-культурної сфери. З настанням опалювального сезону тут почали виробляти ще й теплову енергію, якою забезпечують мікрорайон. За прогнозами фахівців, експлуатація нової котельні дасть можливість протягом року економити приблизно сорок відсотків природного газу. Водночас зменшаться викиди в атмосферу вуглецю в обсягах до 4,5 тисячі тонн.

 

 


Нова теплова установка не схожа на аналогічні об’єкти. «Уперше бачу котельню, де все виблискує, як у супермаркеті, — висловився один із гостей після ознайомлення з її роботою. — Радитиму іншим, крім фонтана, подивитися у Вінниці ще й котельню. Бо вона того варта». На запитання гостя: «Де ще можна побачити такі котельні?», міський голова Вінниці Сергій Моргунов відповів: «У Швейцарії, Австрії... В Україні це перша установка такої великої потужності, що працює на трісках і тирсі. Таким паливом не тільки обігріваємо мікрорайон, а й подаємо гарячу воду».


Скільки коштів витратили вінничани на спорудження такої котельні? Яке паливо використовують і де його беруть? Де ще можна побачити такий об’єкт? Утім, найбільше здивування викликає інше: як можна виробляти таку велику кількість тепла із звичайних трісок та тирси?


Міська влада сплатила п’яту частину вартості, решту — партнери


Вартість нової котельні — майже 260 мільйонів гривень. Внесок міської влади Вінниці становить п’яту частину, решту суми сплатили партнери. Проект з енергоефективності почали реалізувати у 2013 році на основі Меморандуму про співпрацю між Вінницькою міськрадою і Швейцарською Конфедерацією. Обов’язковою умовою є фінансова участь місцевої влади. Перед тим, як розпочати будівництво котельні, разом із партнерами провели цілковиту модернізацію теплозабезпечення та гарячого водопостачання в мікрорайоні Тяжилів, де нині розташовується котельня, і сусідньої вулиці. Встановили індивідуальні теплові пункти, обладнали систему SCADA автоматичного регулювання подачі теплоносія в будинки залежно від температури повітря. Реконструювали газову котельню, де встановили нові економічні котли. Її запускатимуть у роботу за температури повітря нижче 10—15 градусів. За інших погодних умов твердопаливна установка забезпечуватиме базові навантаження з виробництва тепла і підігріву води. До того ж воду для споживачів підігріватимуть навіть теплої пори року, коли обігрівати будинки не потрібно. Мешканці мікрорайону впродовж усього року будуть забезпечені гарячим водопостачанням.


Паливо закуповують не в тоннах, а в мегаватах


Ефективність виробництва тепла з деревини забезпечується насамперед новітнім обладнанням. За словами головного інженера комунального підприємства «Вінницяміськтеплоенерго» Максима Білика, швейцарці встановили у нас обладнання, яке використовують у себе, яким послуговуються в низці інших країн Європи. Поставляла його добре відома швейцарська фірма — VІESSMANN AG. Фільтри, системи золовидалення, димососи, циркуляційні затвори, перетворювачі частоти, контрольні та сигнальні системи, електрообладнання, експрес-лабораторія, ваги та інше обладнання — все це також з останніх розробок іноземного виробництва. Такі технічні новинки не можуть не давати бажаного ефекту!


Сировину для котельні закуповують у підприємства «Вінницяоблагроліс», що багато років займається вирощуванням скороспілої паливної деревини, а також має техніку для її подрібнення. У договорі на постачання є одна істотна особливість. «Ми домовилися з нашими партнерами з «Вінницяоблагролісу», що будемо платити не за кількість сировини, а за те, скільки тепла отримаємо після її спалювання, — пояснив міський голова Вінниці Сергій Моргунов. — Тобто розрахунок здійснюємо не за тонни, а за мегавати. Це один з елементів істотної економії бюджетних грошей».


Що у планах?


Вінничани й тепер продовжують співпрацю із швейцарцями. Нині реалізують проект з енергоефективності ще в одному мікрорайоні — колишнього підшипникового заводу і на вулиці Героя АТО Сергія Зулінського. Перед початком робіт представники наглядової ради Швейцарського бюро співробітництва в Україні зробили партнерам сюрприз. Про нього у Вінниці повідомила заступник директора бюро Петра Відмер. За її словами, обговорюється питання про можливе розширення проекту. Це сталося після того, як нову котельню оглянули представники наглядової ради за участю депутатів швейцарського парламенту, а також нового керівника SECO Деніеля Менебі, адже використання коштів контролюється надзвичайно прискіпливо!


— Ми задоволені тим, як розвивається проект, — зазначив Деніель Менебі. — Ваш досвід може бути використаний іншими. Є значна економія коштів. Остаточне рішення буде прийнято SECO, а про розширення проекту можна буде говорити тільки після проходження всіх тендерних процедур.


У межах попередніх домовленостей швейцарці брали зобов’язання частково фінансувати реконструкцію котельні на вулиці Зулінського. Тепер ведуть мову про її повну модернізацію. Крім того, у цьому мікрорайоні також буде збудовано котельню на твердому паливі. Поки що тривають роботи із заміни мереж теплопостачання довжиною майже дев’ять кілометрів. Далі у планах — встановлення 68 індивідуальних теплових пунктів системи SCADA автоматичного регулювання подачі тепла в будинки. Після завершення всіх робіт, зокрема спорудження котельні на твердому паливі, економія протягом року становитиме 3,4 мільйона кубометрів газу і зменшення викидів вуглекислого газу на 6,5 тисячі тонн.
.
Вінницька область.

 

ДОСЛІВНО

Прем’єр-міністр України Володимир ГРОЙСМАН:


— Якщо кожна територіальна громада матиме свою стратегію енергоефективності, держава зменшить споживання енергії в три-чотири рази.

 

 

КОМЕНТАР

Сергій САВЧУК, голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження (на форумі з енергозбереження у Вінниці):

 


— Котельня на твердому паливі у Вінниці повинна бути орієнтиром для всієї країни. Протягом двох опалювальних сезонів населенням, підприємствами теплокомуненерго та бюджетом вдалось скоротити та замістити 7,2 мільярда кубометрів газу. Якщо заощадити ще майже три мільярди кубометрів палива, зможемо говорити про енергонезалежність держави.


За нашою ініціативою в парламент подано законопроект щодо стимулювання отримання теплової енергії з альтернативних джерел. Документ уже схвалено в першому читанні. Прийняття закону стимулюватиме залучення інвестицій у цю галузь. На практиці це має такий вигляд: населення отримає тариф на 10 відсотків нижче, ніж на газ, а інвестори — можливість порівняно швидко повернути вкладені гроші. Головна ідея — досягти енергонезалежності за допомогою альтернативних джерел.

 

ФАКТ

У 2015-му Вінницька область порівняно з 2013 роком зменшила споживання газу за трьома категоріями споживачів — населення, підприємства теплокомуненерго та бюджетні установи — на чверть, що становить 220 мільйонів кубометрів.


Фото надано автором.