До Дніпра прибула виставка «Рівність і доступність. Жити гідно всупереч долі» шведського фотохудожника Маркуса Марсетіка, присвячена людям з необмеженими можливостями — саме така характеристика дедалі частіше лунає у місті про земляків, які живуть всупереч долі, всупереч своїм каліцтвам, травмам, ранам. Як зазначила на відкритті виставки радник голови облдержадміністрації Ольга Горб, повернення з війни покалічених солдатів витягло з «підпілля» раніше замовчувані проблеми наших немобільних земляків. Нині вони не тільки «легалізовані», а й стали керівництвом до дії для обласної влади й людей доброї волі. Але, схоже, Дніпропетровщині в справі знищення бар’єрів на шляху стриножених людей поки що варто розраховувати на благодійників, а не на бюджет. «Гроші на такі проекти в обласному бюджеті наступного року навряд чи буде передбачено. Ми сподіваємося на міжнародні проекти й гранти», — зазначила Ольга Горб на відкритті виставки.

 

Показово, що виставка, яка побувала в 50 країнах — від Аргентини до Грузії, у Дніпрі поповнилася світлинами й історіями мешканців області. Це Ліза Халявченко, Сергій Кот, Артем Гудзенко та інші наші земляки, які живуть «всупереч». Як розповів під час круглого столу в облдержадміністрації перший секретар Посольства Швеції в Україні Генріх Нурберг (на знімку), і в їхній країні люди з інвалідністю кидають чимало викликів уряду. Нині шведський уряд активно працює за такими напрямами, як транспорт, нові інформаційні технології та правосуддя. «Наш уряд активно спілкується зі своїми громадянами за допомогою нових інформаційних технологій. Тому важливо, щоб було встановлено ефективний зворотний зв’язок з незрячими, людьми з вадами слуху. Є у нас і проблема архітектурної бар’єрності. Уряд виділяє субвенції для модифікації таких будівель. Виділяються субвенції і на придбання автомобілів немобільними громадянами», — розповідав на зустрічі за круглим столом дипломат зі Швеції. Посольство цієї країни в Україні, до речі, недоступне для немобільних людей...


Виставка «Рівність і доступність. Жити гідно всупереч долі», яка здобула світову популярність, працюватиме місяць у міській бібліотеці.

Дніпро.


Фото автора.