На ЧАЕС розпочали насувати в штатне положення арку, яка накриє 4-й енергоблок і радіоактивні відходи, що утворилися в результаті катастрофи, яка сталася на станції 1986 року. Величезну сталеву споруду вже перемістили на кілька метрів і після аналізу початкового етапу руху процес насування продовжиться і повинен завершитися найближчими днями.

 

Конфайнмент насувають за допомогою спеціальної системи, яка складається із 224 гідравлічних домкратів і дає змогу пересувати арку на 60 см за один цикл. Передбачається, що весь процес займе до чотирьох днів із загальним часом безперервного руху приблизно 33 години.

 

Арку було змонтовано в чистій зоні, поблизу 4-го енергоблока ЧАЕС, тож вона має подолати 327 метрів до штатного положення над цим блоком. Це зробить безпечним майданчик ЧАЕС і дасть можливість провести демонтаж нинішнього старого укриття, а також операції з радіоактивними відходами усередині цієї конструкції.

 

Новий безпечний конфайнмент Чорнобильської АЕС -- найбільша з коли-небудь побудованих рухомих наземних конструкцій завдовжки 165 м, заввишки 110 метрів і загальною вагою 36200 т.

 

Як зазначив під час початку процесу насування арки міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак, "Укриття" -- це старт завершення 30-річної боротьби з наслідками чорнобильської катастрофи та історичний крок до поліпшення екологічної безпеки в зоні відчуження і загалом у світі. Міністр також наголосив, що будівництво стало можливим завдяки величезній міжнародній підтримці. "Понад 40 країн-донорів об'єдналися навколо однієї мети -- захисту людства від радіоактивних наслідків трагедії. Це ще один доказ того, що питання екологічної безпеки є пріоритетним у світовій політиці. Вірю, що перетворення зони відчуження на безпечну територію стане прикладом зміни курсу екологічної політики в Україні в цілому".

 

Водночас генеральний директор ЧАЕС Ігор Грамоткін зауважив, що ця конструкція не просто 36 тисяч тонн металу. "Це 36 тисяч тонн нашої віри в успіх, в цей майданчик, у наших людей і Україну".

 

-- Це унікальний проект, і ми дуже пишаємося тим, чого нам вдалося досягти разом із нашими партнерами. Новий безпечний конфайнмент є демонстрацією сучасних технічних можливостей. Однак, з огляду на обставини, хочеться сподіватися, що подібну споруду більше ніколи не доведеться будувати на місці ядерної аварії і в радіоактивно забрудненому середовищі, -- каже керівник проекту будівельної компанії "Новарка" Ніколя Кай.

 

До слова, компанія "Новарка", яка зводила арку, є консорціумом французьких будівельних компаній "Буйг" і "Вінсі". Будівництво почалося 2012 року після масштабних підготовчих робіт на майданчику. Через досить великі розміри конструкції її довелося будувати двома частинами, які були підняті й успішно з'єднані одна з однією в 2015 році. Усередині арки встановлено кран для демонтажу старого "Укриття" та залишків 4-го енергоблоку. Нова арка має проектний термін експлуатації 100 років і обійшлася в півтора мільярда євро.

 

Марина КРИВДА.

 

(За матеріалами прес-служби ЄБРР).

 

Голос України