На Запоріжжі завершили сівбу і почали оранку на зяб.

 

Цьогоріч на Запоріжжі посуха хоч і посунула початок осінньої сівби на два тижні, проте кампанію успішно завершено. Через раптове настання зими засіяно лише 96 відсотків прогнозованих площ. Втрати у посівах переважно не на пшениці (98%, 573,5 тисячі га), а на озимих ячмені та ріпаку. Вони, як то кажуть, погоди з урожаєм в області не роблять. Стан посіяного задовільний, до того ж ледь не щодня опади й активної вологи в ґрунті тільки більшає. Нині триває оранка на зяб...

 

Тепер по те, що в коморі. Станом на 14 листопада в області зібрано 100% урожаю зернових та зернобобових культур. Нагадаємо, що йдеться про 874 тисячі гектарів. Намолот становить 2 млн. 676 тис. тонн зерна. Це трохи менше показників минулого року (2,787 млн. тонн). Утім, урожайність цьогоріч вища (30,5 ц/га проти 29,7). З валом же проблеми через скорочення посівних площ саме зернових минулої сухої осені, коли вже ніхто не вірив, що хоч щось із посіяного взагалі вдало перезимує.

 

Тим часом, не зібрано соняшника ще на двох тисячах гектарів полів. Втім, зважаючи, що посіви його становили цьогоріч рекордні 579 тис. га, то цієї культури зібрано на більш як 99 відсотках площ. І питання лише кількох діб дозібрати й соняшник. До речі, його урожайність помітно нижча, ніж у 2015-му (16,7 проти 18,4 ц/га), а ось валовий збір вищий -- 975 проти 967 тисяч тонн.

 

Леонід СОСНИЦЬКИЙ.

 

Запоріжжя.

 

Голос України