Ранкове засідання 15 листопада

 

Верховна Рада України ухвалила Постанову про Звернення до парламентів та органів виконавчої влади держав — членів Європейського Союзу — стосовно посилення співпраці у галузі енергетичної безпеки та потенційних ризиків реалізації проектів з будівництва транзитних газопроводів в обхід України. Таке рішення підтримали 264 депутати.


Проект заяви підписали 26 народних депутатів, представники всіх фракцій та позафракційні. Співавтор проекту постанови Ольга Бєлькова (фракція Блоку Петра Порошенка) запевнила, що Україна завжди була, є і залишиться надійним партнером і виконуватиме всі взяті на себе зобов’язання перед європейськими партнерами в енергетичній сфері для надійного транспортування газу до країн Євросоюзу. Парламентарій наголосила, що всі міжнародні експерти визнають, що Україна є найоптимальнішим варіантом для транзиту газу до Європи, однак Росія, як держава-агресор, хоче послабити позиції України через будівництво транзитних газопроводів в обхід України. Голова Комітету Верховної Ради у закордонних справах Ганна Гопко відзначила, що наміри збільшити прокачку російського газу в обхід України через транзитні газопроводи північного потоку суперечать взаємним зобов’язанням і можуть мати негативні наслідки у всьому регіоні, а наша держава втрачатиме майже 2 мільярди доларів щороку.

 

У схваленій Заяві Верховна Рада України висловила глибоку стурбованість у зв’язку з намірами щодо будівництва транзитних газопроводів в обхід України та вважає, що реалізація цих проектів суперечить стратегії енергетичної безпеки ЄС, яка полягає у диверсифікації джерел та маршрутів енергопостачання, загрожує енергетичній безпеці країн Центральної та Східної Європи, які залежать від поставок газу з одного джерела, а також позбавляє Європейський Союз реальної конкуренції та перешкоджатиме створенню ефективного енергетичного союзу в Європі.


Український парламент наголосив, що будівництво газопроводів в обхід України є політично вмотивованим. «Його єдиною метою є просування геополітичних цілей Російської Федерації щодо ослаблення України і дестабілізації всього регіону», — йдеться у Заяві.


Верховна Рада України закликала Європейський Парламент, Європейську Комісію, національні парламенти та держави — члени Європейського Союзу підтримати Україну на шляху впровадження енергетичних реформ відповідно до міжнародних зобов’язань, гармонізації законодавства України з Європейським Союзом та інтеграції енергетичних ринків України до ринку Європейського енергетичного співтовариства; долучитись до спільної модернізації та експлуатації газотранспортної системи України; дотримуватися принципу солідарності та не допустити реалізації політично мотивованих проектів з будівництва газопроводів в обхід України, що суперечить Енергетичній стратегії ЄС щодо диверсифікації джерел постачання, а також ставить під загрозу енергетичну безпеку ЄС та України.


Минулого тижня Європейська Комісія прийняла рішення, яким дозволила російському «Газпрому» збільшити прокачку газу в обхід України через будівництво нових транзитних газопроводів.


Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому проект закону про споживче кредитування (№ 2455). Заступник голови Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності Руслан Демчак (фракція БПП) зауважив, що на сьогодні у вітчизняному законодавстві є прогалини у регулюванні споживчого кредитування, особливо щодо оманливої реклами, реальних відсотків та комісій за кредитами, розкриття інформації, оцінки кредитоспроможності позичальника, кредитного посередництва, нав’язування додаткових послуг та відповідальності у сфері споживчого кредитування. Загалом до законопроекту надійшло 376 пропозицій, з яких 278 поправок було враховано при доопрацюванні до другого читання.


На повторне друге читання відправлено проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо стимулювання кредитування в Україні) — № 4529.


На ранковому пленарному засіданні парламент включив до порядку денного президентський проект закону щодо відшкодування фізичним особам через систему гарантування вкладів фізичних осіб шкоди, завданої зловживанням у сфері банківських та інших фінансових послуг (№ 5390). У цей час під стінами парламенту тривав мітинг ошуканих вкладників банку «Михайлівський», котрі принесли свої гроші до банку на депозит, а їм «підсунули» підписати договір із іншою посередницькою структурою, і після банкротства банку ці вклади не підлягають під відшкодування Фондом гарантуванням вкладів фізичних осіб. Для більшості мітингувальників то були всі їхні заощадження.


Законопроект дасть можливість захистити права чотирнадцяти тисяч вкладників, які були ошукані за посередництва посадовців банку «Михайлівський» і в майбутньому унеможливить такі афери. Законопроект передбачає, що виплати вкладникам банку «Михайлівський» розпочнуться через 20 днів після набрання чинності законом. Верховна Рада на вечірньому засіданні ухвалила президентський проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо відшкодування фізичним особам через систему гарантування вкладів фізичних осіб шкоди, завданої зловживаннями у сфері банківських та інших фінансових послуг  (№ 5390). Документ підтримали 285 народних депутатів.


Олег Ляшко заявив, що життя Юрія-Богдана Шухевича у небезпеці, і його можуть використати для реалізації московського плану підриву України зсередини.


Близько 14-ї години лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко заявив, що була вчинена спроба цинічної провокації проти 83-річного народного депутата України від Радикальної партії Юрія-Богдана Шухевича, колишнього політв’язня, Героя України. О. Ляшко повідомив, що отримали повідомлення, що Юрію-Богдану Шухевичу загрожує небезпека, його можуть вбити, і «це можуть використати для реалізації московського плану підриву України зсередини». «Юрія-Богдана Шухевича вороги України хочуть використати як сакральну жертву, як це було свого часу зроблено з Георгієм Гонгадзе», — сказав Олег Ляшко і звернувся до Президента України та СБУ з проханням надати Юрію-Богдану Шухевичу державну охорону.

 

Факт

Станом на 1 січня 2016 року частка простроченої заборгованості за кредитами у загальній сумі кредитів по банківській системі становить 22,1%, станом на 1 березня 2016 року — 23,7%.

 

Геннадій Кривошея, Сергій Скуратовський.

 

Артур Герасимов, Артур Палатний.

 

Під час засідання.


                           Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.