Вечірнє засідання 15 листопада


Верховна Рада України ухвалила в цілому внесений Президентом України як невідкладний проект закону про ошуканих вкладників «Про внесення змін до деяких законів України щодо відшкодування фізичним особам через систему гарантування вкладів фізичних осіб шкоди, завданої зловживаннями у сфері банківських та інших фінансових послуг» (№ 5390). За таке рішення проголосували 285 народних депутатів. «Це добрий приклад діалогу між Верховною Радою та суспільством і розуміння ситуації Президентом», -наголосив після голосування Голова Верховної Ради України Андрій Парубій.


Представник Президента України у Верховній Раді Артур Герасимов, представляючи законопроект, повідомив, що останнім часом в Україні набули розповсюдження сумнівні схеми, коли у приміщеннях банку фізичним особам пропонується укладати не договори банківського вкладу з банком, а договори позики з небанківськими фінансовими установами через повіреного, яким виступає банк. За посередництва лише банку «Михайлівський» у такий спосіб було ошукано майже 14 тисяч осіб на загальну суму понад півтора мільярда гривень. При цьому людям не повідомляли, що такі вклади не підлягають під систему гарантування вкладів. Законопроект внесено Президентом з метою унеможливлення продовження подібних схем.


Голова Комітету Верховної Ради з питань фінансової та банківської діяльності Сергій Рибалка зауважив, що комітет не раз на своїх засіданнях та нарадах порушував проблему ошуканих вкладників банків, у тому числі й інших банків, однак НБУ систематично ігнорує запрошення парламентського комітету.


Лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк назвав законопроект «симптоматичним», адже він передбачає порятунок лише для вкладників одного банку. Тоді як за останні два роки в Україні «луснули» 82 банки, а через рефінансування та штучне доведення банків до банкрутства виведено понад 600 мільярдів гривень. 


Перейшовши до розгляду блоку питань правоохоронної діяльності, парламент також ухвалив Постанову «Про увіковічення пам’яті бійців Національної гвардії України, які загинули 31 серпня 2015 року під стінами Верховної Ради України, захищаючи свободу та демократію в Україні»      (№ 3275), згідно з якою на стіні будинку парламенту має бути встановлено меморіальну дошку загиблим. «Їхня смерть є також результатом політичних авантюр», — сказав Голова Верховної Ради України Андрій Парубій і закликав депутатів до відповідальності.


Парламент також ухвалив Постанову «Про Звернення Верховної Ради України до Кабінету Міністрів України та органів місцевого самоврядування щодо здійснення контролю за станом правопорядку в державі та у відповідних територіальних громадах» (№ 5198), якою рекомендував урядові розглянути питання про стан правопорядку та боротьби із злочинністю в державі та результати реформи Національної поліції України. А радам усіх рівнів — протягом місяця заслухати інформації прокурорів та керівників органів Національної поліції про стан законності, боротьби із злочинністю, охорони громадського порядку та результати діяльності на відповідній території.


У першому читанні прийнято, зокрема, проекти законів «Про Дисциплінарний статут Національної поліції України» (№ 4670), «Про внесення змін до статей 71 і 83 Закону України «Про Національну поліцію» щодо присвоєння чергових спеціальних звань» (№ 5006). 


За результатами голосування відхилено два депутатські законопроекти, які мали врегулювати ситуацію, що склалася після ухвалення так званого «закону Савченко» — про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо вдосконалення порядку зарахування судом строку попереднього ув’язнення у строк покарання. Отож відкрито шлях для розгляду урядового законопроекту на цю тему, який вже подано до Верховної Ради.

 

Факт


На рахунках збанкрутілих банків за 2014—2016 роки вкладники втратили понад 163 мільярди гривень.