Решті, за твердженням «Київенерго», нарахування за опалення здійснено правильно

 

«Київенерго» вибачилося і проведе перерахунок сум за опалення, які нараховано мешканцям 650 будинків, де встановлено загальнобудинкові лічильники тепла. На жаль, людям, що проживають у них, з незрозумілих причин виставили платіж за тарифом за квадратний метр. Гроші їм повернуть уже наступного місяця — суму за обігрів зменшать. Про це на спеціальному брифінгу заявив заступник голови столичної міськдержадміністрації Петро Пантелеєв.

Крім того, у столиці ще майже 1700 будинків (із 12,5 тисячі) не обладнано приладами обліку, їх мешканцям за тепло, отримане в жовтні, нарахували суми з урахуванням середньомісячних температурних погодних показників. Вийшли солідні цифри. Комерційний директор ПАТ «Київенерго» Євген Бушма на брифінгу наполягав на тому, що розрахунки зроблено правильно. А суми до оплати вийшли більші тому, що місяць був холоднішим від середньостатистичного.


Згідно з торішньою постановою Кабміну № 1037, мешканці будинків, де немає лічильників, платять за послуги з нормативу з урахуванням температури зовнішнього повітря й кількості діб надання послуги.


— Цього року опалювальний сезон у столиці розпочався 12 жовтня, — зазначив Євген Бушма. — Підключення до централізованого опалення тривало протягом 11 днів. Відповідно, розрахунок вартості наданої послуги базується на кількості днів і температурі зовнішнього повітря в ці дні. За інформацією Українського гідрометцентру, середній показник температури повітря за той період становив майже +3,60С. Водночас зафіксований метеорологами показник середньодобової температури за весь жовтень був вищий, і становив +6,50С.


Енергетики разом з міською владою прийняли рішення для будинків без лічильників — при розрахунках вартості опалення використовувати середній температурний показник усього жовтня (+6,50С), а не тільки показник за фактичний період надання послуги, коли середньодобова температура становила +3,60С.


Це рішення дало змогу дещо зменшити фінансове навантаження на споживачів, а також максимально наблизити вартість опалення в будинках без лічильників до тієї, яка була в будинках із приладами обліку тепла. У минулому опалювальному сезоні, за відносно теплої погоди взимку, розрахунки «по погоді», а не за тарифом за квадратний метр, дали можливість киянам заощадити майже 42,4 мільйона гривень.


На сайті для клієнтів «Київенерго» наведено алгоритм розрахунків оплати за опалення. Кожен може перевірити правильність зроблених йому нарахувань, підставивши свої показники. Але в місті є майже 700 житлових будинків, де лічильники тепла встановити технічно неможливо, тому мешканцям доводиться платити по 32 гривні за квадратний метр чи оформлювати субсидію.


Усім, хто бажає оформити розстрочку за опалення на 12 місяців і виплачувати заборгованість у літні місяці, обов’язково треба звернутися до найближчого центру обслуговування клієнтів із заявою. Її бланк є на сайті «Київенерго». Єдиними умовами для отримання розстрочки є відсутність заборгованості за минулий опалювальний сезон і субсидії на поточний зимовий період.


— Постачальники тепла («Київ-енерго» і «Єврореконструкція» —Дарницька ТЕЦ) повинні роз’яснити кожну платіжку, якщо у людей виникають сумніви, а помилки підлягають виправленню, перерахунку, — наголосив Петро Пантелеєв. — Просимо звертатися до контакт-центрів за телефонами 15-51, 15-57, 15-88. До кінця року в будинках, де ще не працюють прилади обліку, їх монтаж завершиться. Крім того, у місті триває процес оформлення субсидій. В останні два тижні спостерігається різке збільшення попиту на них. Уже оформлено документи для 200 тисяч родин. Кому необхідна допомога держави, має обов’язково оформити житлову субсидію.


У свою чергу, жителів столиці «порадував» і «Київводоканал». Було оголошено, що мешканців, у яких не повірені водоміри, переводять на загальні розрахунки — на оплату за нормою споживання. Ще майже 1000 киян одержали повідомлення про непридатність їхніх лічильників води після проведення тестів. Багато хто проігнорував попередження й продовжує користуватися приладами.


У «Київводоканалі» нагадали, що повірити лічильник просто: замовити цю безплатну процедуру можна на їхньому сайті чи сайті Центру комунального сервісу, а також за телефоном 202-02-02.