Закарпатці отримали понад 770 кредитів на придбання «негазових», тобто на твердому паливі, котлів та більш як 3700 — на енергоефективні обладнання і матеріали. І це лише за той час, відколи діє державна програма «Тепла оселя». Ці факти навів директор департаменту житлово-комунального господарства, будівництва та інфраструктури ОДА Едуард Маляр (на знімку в центрі). Державною програмою в області скористалися і дев’ять ОСББ (із 412 наявних), які подали заявки на кредитування заходів з енергозбереження. Тож і решту закарпатців закликають скористатися «теплими» кредитами від держави. І на пільгових умовах.

 

У цьому є резон. Адже після переходу на автономні джерела енергії область відчутно скоротила споживання природного газу: майже з 550 мільйонів кубометрів у 2011 році до 390 мільйонів у 2015-му, або на третину.


— За січень—вересень поточного року закарпатці скоротили споживання природного газу на 11,5 відсотка порівняно з аналогічним періодом минулого року, промисловість — на чотирнадцять відсотків. Натомість споживання електроенергії зросло на шість відсотків, — каже Е. Маляр.


Нині краян заохочують встановлювати в будинках і квартирах енергоощадне обладнання, утеплювати вікна і двері... Один із варіантів — скористатися «теплим» кредитом та отримати від держави часткове погашення суми позики.


І посадовець констатує, що закарпатці, які візьмуть участь у програмі, щоб утеплити власне житло, замінити вікна на енергоощадні, встановити вузли обліку, модернізувати освітлення тощо, отримають від держави безповоротну фінансову допомогу. Така компенсація надається і тим, хто отримує субсидії на оплату житлово-комунальних послуг. ОСББ також відшкодовують витрати на утеплення багатоповерхівок.


І це справді не може не зацікавити господарів! Бо ж держава відшкодовує 20 відсотків кредиту на придбання негазових котлів та 30 відсотків позики на обладнання й матеріали. А для тих, хто отримує субсидії, — 35 відсотків суми кредиту.


«Теплу оселю» підтримують банки-партнери. В їх філіях нададуть консультації, порадять щодо видачі «теплих» кредитів. Як повідомив керуючий філією одного з банків, для початку треба вирішити, який саме енергоефективний захід сім’я планує впровадити, отримати рахунок-фактуру в магазині і подати його до банку. Там перевірять платоспроможність позичальника та, якщо не виникне заперечень, укладуть кредитну угоду. Банк переказує кошти на рахунок магазину, ви надаєте банку підтвердження факту придбання товару — чек, накладну тощо.


Агентство Держенергоефективності щомісяця перераховує банкам кошти для відшкодовування позичальникам частини суми кредиту. Відтак банк зараховує кошти на рахунок позичальника.


Банки закликають долучатися до програми й ОСББ: «Економічно обґрунтовані розрахунки доводять, що впроваджувати енергоефективні заходи та брати кредит — вигідніше, ніж сплачувати рахунки, які постійно зростають».


Ужгород.


Фото надано прес-службою Закарпатської ОДА.