Тривалість планово-попереджувального ремонту енергоблока №3 РАЕС (ВВЕР-1000) терміном 114 календарних діб обумовлена низкою масштабних робіт, пов’язаних з підвищенням безпеки та продовженням терміну експлуатації енергоблока. До його ремонту залучено ремонтний та експлуатаційний персонал РАЕС, а також майже три сотні працівників підрядних організацій.


За словами заступника головного інженера з експлуатації енергоблоків №3 та №4 Ігоря Кузмицького (на знімку), триває двадцять друга доба планового ремонту, всі ремонтні роботи — за графіком. Здійснено вивантаження ядерного палива з активної зони реактора, ведеться підготовка до контролю корпуса реактора. 

 


Завершено ремонт обладнання другого каналу системи безпеки. Наразі в ремонті перебуває обладнання першого каналу, на якому здійснюються планові роботи. У рамках продовження терміну експлуатації заплановано реконструкцію автономних кондиціонерів на першому та другому каналах системи безпеки, модернізацію системи аварійного енергопостачання першої групи надійності на першому каналі системи безпеки. Ремонт третього каналу системи безпеки триватиме довше, ніж зазвичай, оскільки виконуватиметься капітальний ремонт дизель-генератора.


Проводяться роботи на парогенераторах, головних циркуляційних насосах. Великий обсяг робіт заплановано провести на турбоагрегаті. Наразі виконуються дефектація та ремонт циліндра високого тиску, здійснюється підготовка до ремонту циліндра низького тиску (ЦНТ-3). Виконання запланованих щодо турбоагрегату робіт дасть змогу поліпшити його технічні характеристики.


У рамках продовження терміну експлуатації енергоблока тривають глобальні роботи з модернізації систем контролю та управління системи нормальної експлуатації, важливої для безпеки турбінного відділення (СКУ СНЕ ВБ).


Паралельно виконуються роботи на блочному щиті керування БЩК-3 із заміни фасадів панелей та верхніх планшетів, що відображають інформацію про стан турбінного обладнання. Буде замінено пульт на робочому місці оператора турбінної установки. Уже встановлено дві нові панелі та два планшети. Нове обладнання СКУ СНЕ ВБ виготовило НВП «Радій» — відомий вітчизняний постачальник електротехнічного обладнання для забезпечення безпеки та ефективної роботи АЕС.


Як зазначає генеральний директор Павло Павлишин, нинішній ремонт є гарним внеском у роботу з продовження терміну експлуатації енергоблока №3 та дасть можливість вчасно виконати всю програму, також до плану-графіка ремонту включено заходи Комплексної зведеної програми підвищення безпеки діючих АЕС України.


Юлія КУЛАЄВА, кореспондент прес-центру Рівненської АЕС.


Фото автора.