Працівники «Запоріжжяобленерго» вийшли на площу перед облдержадміністрацією. «Голос України» вже повідомляв про відтермінування страйку колективу ВАТ «Запоріжжяобленерго» з 14 на 18 листопада. І ось подія, про яку так довго говорилося, таки сталася. Причина — двомісячна заборгованість з заробітної плати шеститисячному колективу компанії. А все почалося з рішення НКРЕКП щодо «нульового алгоритму», за яким фактично всі кошти з рахунків ВАТ «Запоріжжяобленерго» (майже 30 мільйонів гривень) щоденно перераховуються на рахунки ДП «Енергоринок». Після переговорів із енергетиками та представниками запорізької влади у НКРЕКП пішли на незначні поступки у тому алгоритмі на суму 25,4 мільйона гривень. Втім, це навіть не дало змоги закрити борги із зарплати за вересень. Нині загальна їх сума становить майже 60 мільйонів гривень.


У страйку беруть участь три тисячі працівників «Запоріжжяобленерго», окрім тих, хто задіяний на виконанні термінових технічних робіт.


Нагадаємо, що НКРЕКП мотивує свою непоступливість величезною дебіторською заборгованістю споживачів електроенергії та низькою активністю енергетиків з повернення собі тих боргів. Вони за багато років сягнули 1,2 млрд. гривень. У відповідь енергетики кажуть, що боржниками є або державні підприємства, або ті, кому вимкнути подачу електроенергії в рамках «екологічної броні» просто неможливо.

Запоріжжя.