Вечірнє засідання 17 листопада


Упродовж дня народні депутати неодноразово порушували питання про розгляд подання Генерального прокурора України про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата від Опозиційного блоку Вадима Новінського. Голова Верховної Ради України Андрій Парубій повідомив, що під час перерв відбулося декілька нарад з цього приводу. Він нагадав, що подання Генпрокурора, яке було надіслано до парламенту 4 листопада, було невідкладно спрямоване до Регламентного комітету. Глава парламенту наголосив на потребі чітко дотримуватися процедури розгляду цього питання.


Потім парламент перейшов до розгляду блоку питань транспорту та інфраструктури. У цілому прийнято низку законів. Зокрема, проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування системи управління автомобільними дорогами загального користування» (№ 0954) — 248 «за» — передбачає передачу автомобільних доріг загального користування місцевого значення в управління місцевим органам влади. Цей законопроект є системно пов’язаним із законопроектами про створення Державного дорожнього фонду. Зокрема, можуть бути створено і платні дороги. Однак, як наголошувалось під час обговорення, платними можуть бути лише новозбудовані дороги. Цей Закон набирає чинності з 1 січня 2018 року та вводиться в дію одночасно з набранням чинності законом України про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо створення державного дорожнього фонду.


У цілому також прийнято Закон «Про внесення змін до прикінцевих та перехідних положень розділу ІX Закону України «Про публічні закупівлі» щодо закупівлі товарів, робіт і послуг, необхідних для забезпечення підготовки та проведення в Україні у 2017 році пісенного конкурсу «Євробачення» (№ 5319) — 229 «за».


Законопроект передбачає запровадити переговорну процедуру на випадки закупівель товарів, робіт і послуг, необхідних для забезпечення підготовки та проведення в Україні у 2017 році пісенного конкурсу «Євробачення», перелік яких встановлюється на підставі рішення Кабінету Міністрів України. Як пояснив голова Комітету з питань економічної політики Андрій Іванчук, у НТКУ буде створена Національна рада — колективний колегіальний орган за участю представників Верховної Ради, Кабінету Міністрів і НТКУ, які будуть забезпечувати проведення конкурсу і тендери для визнання переможців з проведення Євробачення. Бюджет Євробачення становитиме вісім мільйонів євро. Як наголосила голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар, усі закупівлі відбуватимуться за системою «ProZorro».


Верховна Рада також прийняла у цілому проекти законів «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» щодо підтримки стратегічної галузі України» (№ 5281) — 250 «за», яким передбачено збільшити на 400 мільйонів гривень фінансування Державного космічного агентства України та державного підприємства «Виробниче об’єднання «Південний машинобудівний завод імені О. М. Макарова».


У першому читанні прийнято законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду в міському пасажирському транспорті» (№ 4121).

Передбачається запровадити автоматизовану систему обліку оплати проїзду в міському пасажирському транспорті — «електронний квиток», яким забезпечуватиметься і пільгова категорія населення. Систему «електронного квитка» впроваджуватимуть місцеві органи влади.