Шиферне покриття шкіл, садочків та медичних закладів Закарпаття планують замінити на екологічно чисті та безпечні для здоров’я матеріали.


 Для цього залучатимуть і закордонних партнерів області, зокрема чеські краї Височина та Пардубіце. З ними Закарпаття успішно співпрацює над проектами реконструкції об’єктів соціальної сфери. Про це йшлося під час зустрічі голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля, повідомляє його прес-служба, з новопризначеним Генеральним консулом Чеської Республіки у місті Львові Павелом Пешеком. Дипломат перебував в області з кількаденною поїздкою.


Адже до 90% садочків та шкіл Закарпаття, які зводилися переважно в радянський період, покриті шифером, котрий, за словами Г. Москаля, заборонений до використання у країнах ЄС через домішки у ньому азбесту.

Шифер не тільки шкідливий для здоров’я, а й нестійкий до негод, що показав закарпатцям літній градобій. Наступного року в обласному та місцевих бюджетах планують передбачити кошти на заміну цих покрівель.

Реалізувати відповідну гуманітарну програму планують за допомогою співфінансування із закордонними регіональними партнерами Закарпаття, зокрема і Чеською Республікою.

Закарпатська область.

 


На знімку: під час зустрічі в Ужгороді: (зліва направо) Геннадій Москаль, Павел Пешек і Почесний консул Чеської Республіки в Ужгороді Отто Ковчар.


Фото прес-служби облдержадміністрації.