У понеділок у Києві відзначали третю річницю Євромайдану. Громадський порядок у місті охороняли майже шість тисяч поліцейських і нацгвардійців. «Майже впоралися» — так за підсумками дня оцінив дії правоохоронців глава столичної Нацполіції Андрій Крищенко, заявивши, що ніхто не був затриманий, а за інцидентами, без яких, на жаль, не обійшлося, проводяться слідчі дії...


І якщо у світлий час доби, заходи, присвячені до Дня Гідності та Свободи, що їх проводили у центрі столиці, а також супутні їм мітинги та акції, тримали в легітимних рамках, то з настанням темряви провокації, про які так довго попереджало СБУ, таки «матеріалізувалися». І не стільки в словах деяких виступаючих, що критикували владу зі сцени, установленої біля Будинку профспілок, скільки в радикальних діях груп «активістів». Уже після 19.00 молоді люди з боку Майдану, де проходило віче, принесли під стелу Незалежності автомобільні шини й підпалили їх. Там же почалася бійка із правоохоронцями.

 


З боку це мало вигляд як дежавю... Деякі спостерігачі побачили в цій дії якийсь перформанс із «приємним запахом шин». Можливо, це була спроба реконструкції тих знакових подій. Але лише за формою. На жаль, підтекст там читався, а потім і спостерігався у картинках російських і проросійських телеканалів зовсім інший...


Мабуть, для посилення вражень про радикальні настрої «третього Майдану» групи «революціонерів» побігли мстити кумові Путіна — підпалювати офіс партії «Український вибір» Медведчука на Великій Васильківській.

Але, як незабаром з’ясувалося, трохи промахнулися — завдали шкоди салону краси, що розташований поруч із ним. Щоправда, зламали офісну камеру відеоспостереження з боку вулиці. А от приміщенню Сбербанку РФ у районі площі Льва Толстого пощастило значно менше — його разбомбила інша група войовниче налаштованих «борців». Але при цьому ніхто не постраждав. За даними групи швидкого реагування Червоного Хреста, що чергували в цей день у центрі столиці, до них звернулися по допомогу кілька людей із забиттями, отруєнням димом. Парамедики також госпіталізували дівчину після «падіння з висоти» на вході в підземний перехід станції метро.


Уночі «перформанс» продовжився біля будинку телекомпанії «Інтер», який зловмисники намагалися підпалити коктейлями Молотова.


Організатори провокаційної «реконструкції», присвяченої ними третій річниці Євромайдану, взяли за основу вуличного дійства агресію. А не людську та громадянську гідність, яку в листопаді-грудні 2013 року вийшли захищати українці. Учасники подій 1 грудня на Банківській, коли «Беркут» жорстоко розігнав людей, що протестували проти побиття студентів, згадують, як тоді оберігали елітну іномарку, припарковану на вулиці, щоб її не пошкодити... Про погроми й підпали взагалі думок не було. А бруківка, щити, ціпки, коктейлі Молотова з’явилися вже потім, коли пролилася кров громадян, які мирно протестували.


Будьте пильні, не піддавайтеся на провокації, думайте — кому це вигідно?