Парламентський телеканал «РАДА» створений як Дирекція телерадіопрограм Верховної Ради України 24 листопада 1998 року розпорядженням керівника парламенту. На початку 2014 року Дирекцію реорганізовано у Державне підприємство «Парламентський телеканал «РАДА».

 

 

Сьогодні мовлення телеканала «РАДА» здійснюється через супутниково-кабельні мережі. Програми, що виробляються, спрямовані на повноцінне задоволення потреб суспільства в одержанні найширшого спектру інформації про діяльність парламенту, унеможливлення цензури стосовно подій у сесійній залі Верховної Ради України. Широко висвітлюється хід пленарних засідань, діяльність парламентських фракцій та депутатських груп, а також робота комітетів Верховної Ради. Крім цього, телеканал «РАДА» створює велику кількість авторських програм політичного, економічного, соціального, історичного та культурологічного спрямування.


Парламентський телеканал «РАДА» забезпечує покриття телесигналом високої якості практично всі регіони України. А завдяки супутнику зона прийому передач телеканалу «РАДА» нині пролягає від Ісландії до Уралу, від Норвегії — до країн Кавказу, Близького Сходу та Північної Африки.


У різні часи керівниками телеканала були Микола Орловський, Василь Климчук, Ігор Толстих. З 17 листопада 2014 року директором телеканалу є Володимир Лех, який з 2008 року пройшов усі щаблі «телевізійної радівської кухні» — від ведучого програм до головного редактора.


Володимир Лех розповідає: «Сьогодні ефір телеканала інформаційніший та збалансованіший: робота обранців у пленарному режимі висвітлюється якісно, відновилися розширені матеріали про засідання парламентських комітетів, чимала кількість із яких транслюється у повному обсязі та у прямому ефірі. З початком роботи нового скликання Верховної Ради України на телеканалі відновлено щотижневу програму «Парламент». Колектив визначив головним своїм завданням у нових програмах «№ПолітикаUA» та «За чи проти» інформувати, роз’яснювати законодавчий процес, тлумачити законопроекти і прийняті закони України. Щодня до ефіру парламентського телеканала залучаються більше 10 народних обранців із різних фракцій, депутатських груп та позафракційні. У пленарні дні в ефір виходить інформаційно-аналітична програма «Ранок на «РАДІ» та «Ексклюзив» — прямі включення з кулуарів Верховної Ради України, програма «Парламентський день». Одним із головних козирів телеканала — є трансляція у прямому ефірі всіх брифінгів народних депутатів. Події із життя парламенту та країни висвітлюються на телеканалі «РАДА» у програмах «Новини» (5 випусків щодня), «З перших уст», «Без коментарів». Відображаються на телеканалі і заходи за участю Президента України, Прем’єр-міністра та членів Кабінету Міністрів України, засідання за участю перших осіб держави транслюються у повному обсязі. Започатковано на телеканалі і виробництво підсумкової програми «Акценти тижня».

Традиційними є підсумки політичного життя країни з Головою Верховної Ради України Андрієм Парубієм. Інтерв’ю з ним на телеканалі виходить щоп’ятниці.


Найяскравіші кадри з історії українського парламентаризму відображаються у програмах телеканала: «Історія, яку не змінити», а також «Уроки». Крім цього, українським історичним постатям присвячена програма «Велич особистості», а світовим лідерам — «Персони століть». Другий рік поспіль на каналі виходить телепроект про реформи в Україні «Європейська держава», програма про парламенти країн світу, а також програма про те, як живуть, і чим захоплюються народні депутати України «Одкровення». Щотижня виходить проект «Децентралізація. Влада. Громади». З вересня 2016 року парламентський телеканал «РАДА» розпочав виробництво програм:

«Ефективна енергетика», «Наука України», «Молодіжний погляд». Крім цього, традиційним у роботі колективу стало проведення телевізійних марафонів: до 20-річчя Конституції України, 25-річчя Незалежності. Телеканал тісно співпрацює з регіональними телекомпаніями, продукція яких, зокрема про місцеве самоврядування, знаходить відображення в ефірі «РАДИ». Канал плідно працює з німецькою телекомпанією «DW», завдяки якій глядачі каналу «РАДА» мають можливість дізнаватися про політичні, економічні та культурні процеси в Європі. Зважаючи на суспільний інтерес до роботи законодавчого органу України, телеканал «РАДА» має свої аккаунти у соціальних мережах».


«Якщо говорити про 18 років роботи телеканала, то, як і у людському житті, вони були різними — були і падіння, і злети, — продовжує директор Володимир Лех. Та за останні кілька років телеканал став на «голову вище».

Цього вдалося досягти насамперед завдяки об’єднаній і спільній позиції колективу та тісній співпраці з керівництвом парламенту та його апаратом. Лише цього року ми суттєво змінили нашу «картинку»: обновили формат та дизайн програм, замінили меблі, наші телеведучі стали ще стильніші завдяки співпраці з дизайнерами. Пріоритет нашої роботи — оперативність і збалансованість. Тож докладаємо максимум зусиль, щоб відповідати вимогам суспільства. Планів і задумів у нас чимало — тому все лише попереду...».


Фото Олександра КЛИМЕНКА.