Міжнародний кримінальний суд (МКС) визнав надані Києвом докази військових злочинів Росії проти України достатніми, заявив днями Генеральний прокурор України Юрій Луценко в Гаазі, відповідаючи на запитання журналістів. «В офісі прокурора МКС ми розглядали докази того, що під час подій поблизу Іловайська Російська Федерація ввела регулярні сили Збройних сил РФ у тил наших військ, порушила домовленість про «зелений коридор» для відступу наших військових, які іноді перебували в меншості у 18 разів, а також маскувала свою техніку під українську», — цитує Юрія Луценка «Інтерфакс-Україна».

 

Генеральний прокурор також повідомив, що у свідченнях про злочини було надано факти про страти, катування, викрадення людей, розстріли на місці. «Усе це підпадає під визначення військового злочину і злочину проти людяності. Наші докази визнано дуже серйозними. Далі будуть офіційні процедури МКС і Офісу прокурора. Вони можуть тривати досить довго», — розповів він.


«Ми говоримо про необхідність розгляду ролі міністра оборони РФ, 18 генералів, 2 адміралів та ще деяких чиновників ЗС РФ, які, за даними нашого слідства, причетні до розв’язування війни на території України, порушення Женевських угод, що призвело до військових злочинів і злочинів проти людяності», — цитує «Інтерфакс-Україна».


Після повернення до Києва Юрій Луценко також розповів, що українська делегація «обговорила перспективи спільного розслідування злочинів щодо учасників мирного протесту на Майдані, військових злочинів і злочинів проти людяності на Донбасі та в Криму як нерозривного ланцюга злочинів державної мафії Януковича та його кремлівських покровителів». «Ми вважаємо, що це один склад злочину, і ми пропонуємо колегам з Офісу прокурора МКС розглядати цю справу як справу державної зради екс-президента, вбивства за його наказом сотень людей, початок неоголошеної військової агресії, що призвело до злочинів проти людяності та воєнних злочинів», — заявив він в ефірі ІCTV.


Минулого тижня МКС прирівняв російську окупацію Криму до міжнародного військового конфлікту, після чого РФ оголосила про відмову від участі в Римському статуті МКС. Проте, за словами правозахисників, це не завадить проведенню розслідувань її злочинів у МКС.


Україна підписала Римський статут ще 2000 року, проте досі його не ратифікувала. Нині Юрій Луценко заявив: «Якщо МКС зараз доведе свою ефективність у цих двох резонансних для українського народу випадках, я впевнений, що парламент прийме одностайне рішення про приєднання до авторитетної міжнародної угоди — Римського статуту».