На Херсонщині браконьєри вже маскуються під військових, щоб цивільні очевидці «дикого полювання» не чинили перешкод та не ставили їм зайвих запитань. Але групі таких псевдовійськовослужбовців не вдалося надурити захисників природи в селі Зеленівка під Херсоном. Ті влаштували за природогубами справжню гонитву та ще й життям ризикували. А закінчився «бойовик» аж в обласному центрі. І лише тоді, коли до переслідування браконьєрського автомобіля долучилася поліція.


Чули крики: «Дави їх!»


«Біля Зеленівки поля озимих щоночі толочать автівки браконьєрів, що стріляють зайців просто з-під фар і до того ж нищать посіви. Після кількох скарг вирушили в рейд спільно із власником фермерського господарства та двома депутатами сільської ради. Тільки виїхали, бачимо, як полем несеться «УАЗ», а з нього стріляють. Ми трьома своїми машинами перекривали йому зручні виїзди на дорогу, а браконьєри намагалися втекти полями. За кілька годин «УАЗ» із номерними знаками чорного кольору, як у транспорту частин ЗСУ, зупинився — двигун заглух. Один із двох його пасажирів (вони обидва були в камуфляжній формі) кинувся до лісосмуги, щось там залишив і знову повернувся до машини. Браконьєри зачинилися і намагалися завести двигун. Тим часом ми їх оточили, але мотор машини запрацював знову, і під крики: «Дави їх» автомобіль помчав просто на нас — ледве встигли відскочити, — розповів «Голосу України» керівник мисливського колективу Зеленівки Микола Качалко.


Браконьєри врешті зуміли відірватися від переслідувачів і на скаженій швидкості понеслися у Херсон. Учасники рейду зрозуміли, що в паніці вони можуть влаштувати кровопролитну аварію, і зателефонували до поліції. Вартові порядку також підключилися до погоні і заблокували «УАЗ» уже неподалік від центру міста. Потім виїхали до лісосмуги, де виявили снайперський карабін з оптикою у скривавленому чохлі. А от дичини ні в машині, ні в лісосмузі не знайшли: мабуть, затримані просто не встигли щось вполювати.


Маскування не спрацювало


— За фактом незаконного полювання вже розпочали кримінальне провадження. Але одразу можу повідомити, що до українського війська чи Нацгвардії перехоплені втікачі жодного стосунку не мають. Це звичайні громадяни Херсона, і вилучений карабін «Соболь» зареєстрований на одного з них. Що ж до «УАЗа», то з цим складніше — ним управляли за техпаспортом, а його власника ще належить встановити, — так прокоментував ситуацію автору цих рядків начальник Дніпровського відділення Національної поліції майор Денис Карімов.


Військовий прокурор Херсонського гарнізону Юрій Гром у свою чергу додав: в області й раніше затримували браконьєрів з атрибутами військової форми та спорядження. Але щоразу з’ясовувалося, що вони не є військовослужбовцями — просто нині камуфляжу та екіпіровки в Україні «ходить» багато. І дехто просто експлуатує у своїх інтересах громадянське почуття поваги до захисників Батьківщини. А от власне бійці дислокованих на Херсонщині частин і підрозділів ЗСУ та ДПСУ браконьєрством рук не бруднять. У них чимало значно відповідальніших справ.

Херсон.