Подружжя небайдужих буковинців закликало мешканців області відгукнутися і допомогти облаштуванню та осучасненню відділення інтенсивної терапії новонароджених недоношеними діток обласної дитячої клінічної лікарні. Цьому закладу, як і багатьом іншим на Буковині, катастрофічно не вистачає коштів.

 

-- Діткам, які забажали з'явитися на світ раніше запланованого терміну, -- розповідає подружжя Марчуків, -- не вистачає кювезів та іншого обладнання і медикаментів. Світові медичні технології пішли далеко, й за нинішніх умов забезпечити наші дитячі лікарні сучасним обладнанням можуть допомогти громади. Добрі справи об'єднують сердечних людей, тож за кілька місяців знайшлися благодійники, які допомогли лікарні не тільки медичними засобами, шприцами, зондами, датчиками та електричним обладнанням, а й постіллю та одягом для новонароджених. Зараз до цієї акції уже підключилися громадські організації області.

 

Чернівецька область має проблеми з дитячою неонатологією через недофінансування ремонту та облаштування такого дитячого центру, на який в обласному центрі вже майже зібране обладнання, котре ніде зберігати. Проте ані Міністерство охорони здоров'я, ані Міністерство фінансів не поспішають дофінансувати проект, такий необхідний в області з одним із найвищих показників дитячої смертності в Україні. Зрозуміло, коштами місцевих ентузіастів-благодійників на ситуацію радикально не вплинеш. Проте радує, що допомогти недоношеним малюкам буковинці зголосилися ще задовго до Дня недоношених дітей, який відзначають у світі.

 

Сергій СУЛИМА.

 

Чернівецька область.

 

Голос України