У переповненому залі Луцького міського палацу культури відбулася презентація нової книги голови Українського інституту пам'яті Володимира В'ятровича "За лаштунками "Волині-43". Невідома польсько-українська війна". Як пише автор у передмові до неї, книга є спробою науково-популярного викладу теми конфлікту 1940-х років, оскільки попри активне обговорення в наукових колах його попередня книга на цю ж тематику "Друга польсько-українська війна 1942--1947 років", через академічний виклад матеріалу, не стала популярною. Книга ж "За лаштунками "Волині-43" є спробою переробити згадану вище монографію на видання для широкої читацької аудиторії. В основу досліджень автора покладено документи головних учасників протистояння -- польського та українського підпільних рухів, Армії Крайової та Української Повстанської Армії, а також свідчення безпосередніх учасників подій. Автор намагається дослідити, хто ховався і продовжує ховатися за лаштунками тих кривавих подій? Хто отримує політичні дивіденди з історичного протистояння двох братніх народів, що виборювали свою незалежність під владою кривавих імперій?

 

На знімках:

 

Володимир В'ятрович (ліворуч)
і відомий волинський історик та громадський діяч Сергій Годлевський
під час презентації нової книги в Луцьку;
обкладинка книги "За лаштунками "Волині-43"

 

Знайомлячись із викладеним у книзі матеріалом, читач отримає можливість сформувати власну думку про події не на основі повідомлень ЗМІ чи спекуляцій сучасних політиків, а на основі викладених у книзі фактів та документів. Книга також ілюстрована численними фотографіями тієї доби.

 

Під час презентації автор відповів на численні запитання. Присутніх, зокрема, цікавила роль у подіях тих років тоталітарних режимів Німеччини і Радянського Союзу, хто і для чого спровокував криваві польсько-українських протистояння 1940-х років, про сучасні політичні та інформаційні компанії, пов'язані з Другою польсько-українською війною.

 

У залі не було байдужих людей, адже висвітлені в книзі події стосувалися Волині. Серед учасників презентації були й місцеві дослідники польсько-українського протистояння 1940-х років. Серед них автор багатьох кількох монографій на цю тематику, доктор історичних наук, професор Східноєвропейського університету імені Лесі Українки Оксана Каліщук.

 

-- Проблема полягає в тому, що, на превеликий жаль, українське суспільство на відміну від польського дуже мало знає про ці події, -- зауважила науковець. -- Цим намагаються скористатися ті, хто хоче використати дану тему вже в сучасних політичних цілях, щоб посварити наші народи. Очевидно, що такі речі потрібно розглядати і в контексті тієї інформаційної гібридної війни, яка зараз ведеться проти України Російською Федерацією.

 

Книга вийшла накладом десять тисяч примірників у видавництві "Клуб сімейного дозвілля" (Харків) і з огляду на те, як вона активно розкуповувалася під час презентації, матиме чималий інтерес.

 

Максим СОЛОНЕНКО.

Фото автора.

 

Волинська область.

 

Голос України