В Івано-Франківську відбувся прем'єрний показ кінофільму "Жива". Повнометражна робота режисера Тараса Химича розповідає реальну історію мешканки Надвірнянщини Анни Попович.

 

Події фільму відбуваються 1949 року. У малодоступних районах Карпат дівчина Анна, рятуючись від переслідування загону МДБ, який веде полювання на останніх вцілілих повстанців, потрапляє в їхній табір... У результаті жінка залишилася без руки, піддавалася тортурам, але не втратила внутрішньої сили.

 

"Ми розповіли зворушливо-драматичну історію карпатської дівчини, яка володіє надприродними здібностями: бачить віщі сни та передбачає майбутнє. Її надприродні сили змінювали долі людей", -- описав картину режисер.

 

Головну роль у кінострічці зіграла актриса Івано-Франківського облмуздрамтеатру Ольга Комановська, яка черпала натхнення з особистих розмов з панею Анною. "Я дуже рада, що мала змогу поспілкуватися з Анною особисто. Ми розмовляли, трималися за руки. Мало кому з акторів щастить зустріти свого персонажа у реальному житті. У моєму серці Анна вічно буде жива", -- сказала актриса після показу.

 

"Ольга цю роль прожила і це стало для мене великим відкриттям. Вона -- молодець", -- відзначив режисер. За його словами, "Жива" йде в кінотеатрах України з успіхом. У кількох містах на сході, де вже відбулися прем'єри, глядачі приходили на перегляд вдруге і з друзями.

 

У травні фільм "Жива" був представлений на українському павільйоні 69-го Канського кінофестивалю. Тарас Химич каже, що вони "старалися зробити максимально якісний продукт, щоб люди не відчували різниці між українським і європейським кіно".

 

Тарас ТКАЧУК.

 

Івано-Франківськ.

 

Голос України