Сьогодні не кожен може собі дозволити заплатити кілька мінімальних зарплат за певні судові справи. Це означає, що людина не може захистити свої права в суді. Нагадаємо, згідно з чинним законодавством розмір судового збору прив’язаний до мінімальної зарплати.


Неправовою є позиція, коли громадянин та організації, фізичні особи-підприємці сплачують різний судовий збір. Це призводить до нових схем та маніпуляцій. Наприклад, організації з метою економії коштів під час звернення до суду передають право вимоги фізичним особам. Крім того, це порушує принцип рівності сторін у суді. Також збільшення розміру судового збору йде врозріз із демократичними принципами забезпечення захисту прав та свобод громадян. Це суперечить практиці Європейського суду з прав людини. Тому народний депутат від фракції «Блок Петра Порошенка» Руслан Сольвар вніс до Верховної Ради проект закону щодо зменшення ставок судового збору та доповнення переліку суб’єктів, які звільняються від його сплати. Документ нині опрацьовується в Комітеті Верховної Ради з питань податкової та митної політики.


«Мета законопроекту — відновити дію Конституції в частині, що визначає демократичні принципи забезпечення захисту прав та свобод громадян і доступу до правосуддя. 


Також проект приводить законодавство у відповідність до міжнародних норм, де гарантується право на справедливий суд. Крім того, узгоджуються положення чинного законодавства стосовно наявності в окремих категорій осіб пільг щодо сплати судового збору», — йдеться в пояснювальній записці.


Зокрема, пропонується надати преференції громадянам, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Крім того, пільги надаватимуться позивачам у справах щодо спорів, пов’язаних з порушенням їхніх прав. Також отримають привілеї сторони, котрі оскаржуватимуть постанову про відшкодування збитків, завданих незаконними діями правоохоронних органів або прокуратури.


Вл. інф.