Ситуація з ліками в країні нині досить складна — це напевно відчули на собі більшість людей, які зверталися по медичну допомогу. У критичний момент рятівних пігулок може не бути чи коштуватимуть вони занадто дорого. Ще на початку жовтня керівництво редакції вирішило зробити щеплення своїм працівникам, тому профспілка зателефонувала до кількох столичних медичних закладів, проте в жодному не виявилося вакцини.

 

 

Щоб прояснити ситуацію, газета звернулася рекомендованим листом до в.о. міністра охорони здоров’я України Уляни Надії Супрун із такими запитаннями:


1. Скільки в Україні державних поліклінік та лікарень? Які структурні підрозділи постачають медичне обладнання, ліки, витратні матеріали до цих закладів? Звідки отримують медикаменти лікарні, відділення швидкої допомоги, реанімація?


2. Чи здійснює Міністерство охорони здоров’я закупівлю ліків, зокрема вакцину проти грипу?


3. Чи є в Україні державні аптеки?


4. Як здійснюється розподіл придбаних міністерством ліків, обладнання, витратних матеріалів?


Редакція отримала зворотне повідомлення про вручення листа 21.10.2016 року працівникам Міністерства охорони здоров’я України, та відповіді упродовж місяця не дочекалася. Хоча згідно із законом України про доступ до публічної інформації «розпорядник інформації має надати відповідь на запит на інформацію не пізніше п’яти робочих днів із дня отримання запиту». На час, коли готувався номер, відповіді газета не отримала.


Просимо Кабінет Міністрів України звернути увагу: якщо у МОЗ нехтують офіційним запитом газети Верховної Ради України, то чи можуть достукатися до владних кабінетів звичайні люди, які потребують термінової допомоги?! Адже проблеми зі здоров’ям вимагають негайного вирішення, відлік часу тут може йти на дні, години чи хвилини.


Пресс служба МОЗ повідомила, що відповідь готує в.о. директора медичного департаменту МОЗ України Андрій Гаврилюк. Але достукатися до шановного пана Гаврилюка ми не змогли.


Про те, як працюють медичні заклади в регіонах, читайте в публікаціях власних кореспондентів «Голосу України».

 

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.