На сьогодні державних аптек, поліклінік і лікарень в Одеській області не існує, за винятком однієї аптеки, що працює в госпіталі й не займається роздрібним продажем. Усі об’єкти охорони здоров’я перебувають або в комунальній власності територіальних громад, або входять до структури міністерств і відомств (МВС, Одеська залізниця, СБУ в Одеській області, Міністерство оборони).

 

Класичних аптек в Одеській області, тобто медичних установ, в яких не промисловим способом, а в ручному режимі виготовляють лікарські засоби, залишилося зовсім небагато — 19. А 352 суб’єкти господарювання сьогодні мають право на діяльність з реалізації ліків. 850 аптек і понад 300 аптечних пунктів Одеської області щодня, а багато які й у цілодобовому режимі, продають ліки населенню. Слід зазначити, що на території області є й власні підприємства, що займаються промисловим виробництвом лікарських засобів.


Проте аптек у регіоні менше не стає — їх кількість тільки збільшується. І всі вони працюють, не закриваються. За статистикою, у країнах Європейського Союзу один медзаклад із продажу ліків припадає на 3500 осіб, в Україні — на 2500, а в Одесі (не повірите!) — на 1700 осіб.


До комунального підприємства Одеської міської ради «Одесафарм» сьогодні входить три аптеки і майже 10 аптечних пунктів. Для всіх 11 міських клінічних лікарень, опікового центру й центру гемодіалізу понад 100 ліків і лікарських препаратів відпускається без торговельних націнок.

Корисно знати


* Назва ліків на упаковці повинна бути тільки українською мовою. Інша мова — свідчення того, що в ліків, які ви збираєтеся купити, є «проблеми».


* Пам’ятайте, що підробляють найчастіше препарати, які мають сезонний попит.


* Якщо вам здається, що звична упаковка має якийсь не такий вигляд, попросіть в аптеці документи, що підтверджують якість препарату. Співробітники зобов’язані надати вам накладну й декларацію. За номером і датою декларації ви можете довідатися, чи зареєстрований препарат, що цікавить вас, в Україні.


* Щоб розвіяти сумніви про справжність препарату, можна звернутися безпосередньо до виробника. Адресу і телефон ви знайдете або на упаковці препарату, або на інструкції із застосування.


* У регіональному центрі з контролю якості лікарських засобів вам зобов’язані допомогти перевірити препарат, якщо буде потреба. Для цього існують дослідні лабораторії, які й створені для контролю за якістю ліків.


* Ліки і лікарські препарати, відповідно до чинного українського законодавства, поверненню в аптеку й обміну не підлягають, і не намагайтеся це робити. Але якщо ліки, які ви купили, виявилися фальшивими або простроченими, вам зобов’язані повернути гроші. Якщо вони завдали шкоди вашому здоров’ю, ви можете подати в суд на компанію-виробника. Прокуратура може тільки покарати виробника фальшивки. А щоб отримати грошову компенсацію, треба подавати цивільний позов самостійно.


* Ціна на ті самі ліки в різних аптеках може дуже відрізнятися, але й тут є межа. Виробник навряд чи може дозволити собі знизити ціну, приміром, удвічі. Тому якщо у вашій аптеці таблетки коштують 50 гривень, а в аптечному пункті за таку само упаковку просять 35 гривень, є привід задуматися.


* Зверніть увагу на зовнішній вигляд упаковки. Вас повинні насторожити шорсткуватий картон, недбало склеєна коробочка, нечіткі написи, відсутність назви виробника, виправлення в серійних номерах або строку придатності.


* Якщо таблетки розфасовано в пластини-блістери, то дата виробництва, номер і серія препарату повинні бути витиснені чітко й читатися з опуклої сторони.


* Усі фірмові препарати обов’язково мають анотацію українською або російською мовою, або мовою виробника, але обов’язково з українським перекладом. Зазвичай анотація вкладена так, що ділиться пластиною з ліками навпіл. А в підробці вкладиш частіше вкладено в одну половину коробки. Обов’язково зверніть увагу, наскільки точно на упаковці та в анотації відтворено назву ліків: іноді шахраї, замінивши або додавши лише одну букву, видають свої фальшивки за популярний препарат.


* Якщо ви сумніваєтеся у справжності препарату, можете попросити провізора показати вам сертифікат відповідності. Це своєрідний паспорт будь-яких ліків. Обов’язкові реквізити документа: назва країни, фірми-постачальника, форми препарату (ампули, таблетки, капсули тощо), номер серії (повинен збігатися з номером на упаковці). Сертифікат має бути завірений печаткою організації, що його видала.


* Усі препарати, що продаються в аптеці, зареєстровано в Регістрі лікарських засобів (РЛЗ). Якщо вам необхідно купити препарат, який вам не призначено, не полінуйтеся подивитися інформацію про нього у фармацевтичному довіднику: такі довідники доступні.


* Як правило, на всіх лікарських засобах є штрих-коди, які оформлено дуже якісно й вони не можуть бути стерті злегка намоченим пальцем. Якщо вони змазуються, то можна задуматися, а чи все тут законно


* І ще одна порада: не купуйте ліки з рук, а тим паче в незнайомих людей.



Одеса.