Делегація українського парламенту на чолі з Першим заступником Голови Верховної Ради України Іриною Геращенко відвідала з робочим візитом штаб-квартиру НАТО в м. Брюссель (Королівство Бельгія).


Народні депутати провели низку зустрічей із високопосадовцями НАТО для обговорення актуальних напрямів співпраці України та Альянсу й протидії російській військовій агресії на сході України, а також взяли участь у круглому столі на тему «Перспективи НАТО після Варшавського саміту Альянсу і співробітництво з Україною». У складі української парламентської делегації — народні депутати України Ірина Фріз, Юрій Береза, Олексій Скрипник та Ольга Бєлькова.


Основний меседж зустрічей у Брюсселі був такий: у НАТО запевнили, що Україна залишається важливим партнером у порядку денному Альянсу. Про це Ірина Геращенко написала на своїй сторінці у Фейсбуці.
За її словами, під час зустрічі із заступником Генерального секретаря НАТО Роуз Гетемюллер парламентарії обговорили питання підтримки НАТО України, безпекову ситуацію на окупованому Донбасі і в Криму, порушення там прав людини, щоденні порушення режиму тиші на сході України з боку РФ та контрольованих нею бойовиків. «У центрі особливої уваги — спільна боротьба з російською пропагандою як з однією із ключових загроз гібридної війни», — наголосила політик.


Як розповіла І. Геращенко, українські депутати надали фактаж порушення режиму тиші з боку проросійських бойовиків на Донбасі, наголосивши, що методика спостереження СММ ОБСЄ потребує значного вдосконалення і технічного посилення дронами та постійно працюючими камерами спостереження на окупованій території, щоб убезпечити провокації та обстріли українських населених пунктів. А також ще раз наголосили на пріоритетності безпекової і гуманітарної компоненти в контексті виконання Мінських угод. Ішлося також про ситуацію з українськими заручниками, звільнення яких наразі заблоковано, недопуск гуманітарних місій.


«Україна наполягає на відновленні свого контролю над україно-російським кордоном, це запорука безпеки не лише української території, а й європейського континенту», — наголосила Ірина Геращенко.


Серед інших важливих тем, що порушувалися у Брюсселі, — посилення співпраці в сфері екології, успішне насування арки над четвертим енергоблоком, реформи у сфері оборони, публічність закупівель, посилення парламентського контролю за оборонним сектором, боротьба з корупцією, питання гендерної рівності в армії. Ольга Бєлькова поінформувала про зусилля України в боротьбі за енергетичну незалежність. Юрій Береза закликав НАТО посилити співпрацю з Україною за програмами тренінгів для військових і їх соціальної та медичної реабілітації.


«Повертаємося додому з величезним переліком «have-to-do» та нових ідей щодо законодавчих та політичних ініціатив з посилення співпраці з НАТО», — підсумувала візит до штаб-квартири НАТО народний депутат України Ірина Фріз. «Провели консультації щодо подальших кроків у співпраці Україна—НАТО після Варшавського саміту, поглиблення двосторонньої співпраці, розширення спільних програм, — написала вона на своїй сторінці у Фейсбуці. — Звірили годинники та обговорили питання Мінського процесу, врегулювання конфлікту на Донбасі. Зробили презентацію щодо мілітаризації РФ Криму та військової активності росіян на півострові. Зауважили, що сьогодні фактично з боку окупанта відбувається геноцид корінного народу Криму, який виступає за територіальну цілісність України і автономію півострову у складі нашої держави». Водночас І. Фріз зауважила, що «питання виборів на Донбасі та надання особливого статусу не є питаннями, на яких наполягатимуть в Альянсі».

 

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко, заступник Генерального секретаря НАТО Роуз Гетемюллер, народні депутати України Ольга Бєлькова, Юрій Береза.



Фото із Фейсбуку Ірини Геращенко.