«Які програми з надання житла внутрішньо переміщеним особам існують та фінансуються? Чи надаватимуть службове житло в зоні АТО військовослужбовцям?»


Богдан КАРАКУЦ.


Краматорськ.


Народний депутат від фракції Блоку Петра Порошенка, співголова міжфракційного об’єднання «Рівні можливості» Марія ІОНОВА (на знімку):

 

— Сьогодні маємо закон про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб, Державну програму щодо підтримки соціальної адаптації і реінтеграції переселенців, але, на жаль, ще недостатньо розроблені урядові нормативні акти. Також існує Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву та програма «Власний дім». Наступні два тижні парламент працюватиме над проектом Державного бюджету на 2017 рік. Пильно контролюватиму, щоб у головному фінансовому документі країни було передбачено відповідне фінансування.


Крім того, розробляється довгострокова стратегія реалізації прав і свобод внутрішньо переміщених осіб. Створена міжвідомча рада, до якої залучено представників виконавчої влади, парламентаріїв, громадські організації, переселенців. Але робота всіх причетних міністерств не скоординована. На жаль, не повною мірою працюють центри правової допомоги переселенцям при Міністерстві юстиції. Треба змінювати постанови уряду, враховуючи реальність проблематики.


Нині активізували співпрацю з міжнародними донорами і Міністерством тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб. Сьогодні разом із місцевою владою працюємо над забезпеченням службовим житлом у зоні АТО наших військових.


Водночас потрібно відходити від поняття «внутрішньо переміщена особа», тому що вже є люди, які розуміють, що постійно житимуть у тій чи іншій місцевості. Таких громадян маємо називати «нові мешканці». Тут величезну роль повинна відігравати місцева влада. Її завдання — інтегрувати цих осіб у громади.


Сергій МЕЛЬНИК.