«Нині українська держава балансує на межі буття і небуття та перебуває у стані справжньої війни з країною-сусідом», — на цьому наголосила заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд (на знімку) під час заходу «Лінія розмежування. Голос». Політики, громадські активісти, представники духовенства та митці зібралися для того, щоб поговорити про війну, котру Росія розгорнула на українській землі. Організаторами виступили «Громадське радіо», «Центр громадянських свобод», Національний культурно-мистецький та музейний комплекс «Мистецький Арсенал», а партнерами — галерея «ЧЕРВОНЕЧОРНЕ» та «КримSOS».

 


На думку заступника глави парламенту, дуже важливо розуміти загрози, перед якими опинилася наша країна, але, водночас, варто шукати інструменти, котрі допоможуть вирішити збройний конфлікт на сході. «Це не можуть бути мінські домовленості, — вважає вона, — бо в них Російська Федерація розглядається як миротворець, а не сторона конфлікту. За таких обставин Україна ніколи не зможе залагодити проблему».


Говорити правду та називати речі своїми іменами, тобто визнати війну війною, а Росію — країною-окупантом, — це наше першочергове завдання, переконана О. Сироїд. «Тут, під час заходу, прозвучав простий, але неспростовний аргумент: «Якщо ми називаємо це війною, то за нею обов’язково має настати мир, бо війна завжди закінчується. А якщо ми і далі називатимемо це казна-чим, то за ним настане інше казна-що», — наголосила вона.


Незважаючи на те, що наша держава переживає дуже складний час, ми маємо навчитися бути сильною країною та використовувати свої переваги, переконана заступник глави законодавчого органу. У цій війні в нас небагато переваг, зазначила вона, але основною — є правда. 


«Росія витрачає величезні кошти на пропаганду, і вимушена витрачати дедалі більше, — підкреслила О. Сироїд. — Без пропаганди російська військова машина, як черепаха без панцира. Тому правда про війну — це наша найсильніша зброя». 


Водночас, підсумувала вона, доступ до цієї правди необхідний і нам самим, аби зберегти почуття сили і гідності.


Фото прес-служби  апарату Верховної Ради України.