Броньовані артилерійські катери «Акерман» і «Бердянськ» успішно пройшли випробування на морському полігоні поблизу Одеси. За рік подолали понад 2 тис. морських миль, відпрацювали два десятки бойових вправ по повітряних, морських і наземних цілях із усіх видів озброєння. Незабаром вони приєднаються до сил постійної бойової готовності ВМС.


— Катери успішно закінчили всі випробування і вирушили на фарбування. У морі перевіряли швидкість ходу й маневреність, можливості енергетичної установки, рульовий, якірний, швартовно-буксирний та леєрний пристрої, герметизацію зовнішнього контуру, — повідомив голова державної комісії, заступник командувача ВМС з бойової підготовки Олексій Неїжпапа.


За словами офіцера, катери показали дуже гарні ходові якості, безперебійну роботу систем і механізмів, а також надійність матеріальної частини.


— Кораблі успішно виконали артилерійські стрільби по мішенях, які імітували споруди берегової оборони та броньовану техніку, судна й засоби повітряного нападу умовного супротивника, — додав О. Неїжпапа.


Під час випробувань у дуельній ситуації маскування катерам забезпечували особливості конструкції корпусу, виконані за принципом стелс-технологій, а також спеціально створена димова завіса. Отож їм вдавалося залишатися непоміченими й виходити на рубіж атаки.


Екіпажі катерів сформовано з досвідчених офіцерів і контрактників, які вдосконалили навички управління новою технікою під час участі у випробуваннях.

Одеська область.