Людям і лісу потрібен мораторій.

 

Більше сотні людей зібралися у п'ятницю під Івано-Франківською ОДА на підтримку мораторію на експорт необробленої деревини. Вони тримали плакати "Продаж сировини - вічна бідність", "Ліс - не шоколад, на всіх не вистачить", "Ліс - гуцулам, експортерам - дулю".

 

Акцію організувала Асоціації деревообробних та лісозаготівельних підприємств Західної України, що об'єднує понад 1200 підприємств. В асоціації вважають, що закон про мораторій, введений в дію з 1 листопада 2015 року, зупинив процес тотального знищення українських лісів та створив передумови для відродження вітчизняної деревообробної галузі. Зокрема, як йдеться у резолюції мітингу, адресованій Президенту, Голові Верховної Ради та Прем'єр-міністру, за півроку дії мораторію експорт готової продукції зріс на 12%. У випадку ж відміни мораторію, виробництво скоротиться, люди втратять роботу, а ліси будуть знищені. "Якщо не відстояти мораторій, то з часом тут буде пустка", -- переконаний голова організації Ігор Соболевський.

 

Асоціація вимагає від керівництва держави зупинити процес відміни мораторію на експорт круглого лісу, реформувати лісопромисловий комплекс, створити господарсько-правові механізми збереження та відновлення лісів, запровадити чіткі правила реалізації необробленої деревини, що ґрунтуються на принципах захисту вітчизняного виробника.

 

"Половина підприємців готові вкладати гроші й розвивати галузь, але куди вкладати, якщо вчора прийняли закон, а нині хочуть відмінити?" -- наголосив І. Соболевський.

 

Тарас ТКАЧУК.

 

Івано-Франківська область.

 

Голос України