Сьогодні довіра людей до органів місцевого самоврядування збільшується — і це заслуга бюджетної децентралізації. Про це заявила заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд під час урочистого засідання парламентського Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування з нагоди Дня місцевого самоврядування в Україні.


У заході взяли участь народні депутати, представники органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та інші.


«Місцеве самоврядування — це право і спроможність. За цими словами стоять критичні речі — повноваження і ресурси. Чи є можливість у місцевих органів робити все, що не віднесено до повноважень держави, і чи достатньо цих повноважень? На жаль, у Конституції не передбачено принципу субсидіарності. Але маємо закон про місцеве самоврядування, який дає можливість громадам і місцевим органам багато чого робити», — зазначила Оксана Сироїд.


Запропоновані зміни до Конституції стосовно децентралізації в частині контролю держави за міськими радами, головами, за словами заступника глави парламенту, мали велику загрозу місцевому самоврядуванню. Оскільки ці пропозиції не були реалізовані, в змінах до бюджету спостерігаємо віддзеркалення невдалого конституційного експерименту.


Оксана Сироїд зауважила: на жаль, проект змін до Податкового і Бюджетного кодексів — це дорога до рабства. «Уряду пропонують надати повноваження приймати рішення, в який спосіб акциз на пальне повертати на місця. Чому Кабмін повинен перерозподіляти податки, які можуть збиратися і використовуватися на місцях?» — обурилася народний депутат.


Також заступник Голови Верховної Ради вважає, що держава має нести фінансову відповідальність за якість освіти. «Як можна сьогодні покласти на плечі місцевого самоврядування відповідальність за державну функцію? Це насамперед безвідповідально перед освітою і не чесно перед місцевим самоврядуванням. Це скоротить бюджет розвитку, але, що найгірше, знову перетворить органи місцевого самоврядування на прохачів», — сказала вона.


Голова профільного комітету Сергій Власенко також привітав представників місцевого самоврядування зі святом. «Хочу побажати вам, щоб для виконання власних і делегованих повноважень у вас були всі можливості, і ви не думали про те, звідки брати фінанси. Адже коли місцеве самоврядування працює добре, то їх роботу ніхто не помічає. Для того, щоб вулиці були чисті, дороги відремонтовані, потрібно щоденно займатися технічною, а деколи чорною роботою. Тому хочу побажати вам, щоб такої роботи було менше», — сказав парламентарій.

 

Голова Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Сергій Власенко,  заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд.
.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.