Прокуратурою Чернівецької області розпочато три кримінальні провадження за фактами незаконної вирубки лісу в Сокирянському, Сторожинецькому та Глибоцькому районах.

 

Допомогли виявити незаконні вирубки прикордонники, які здійснювали повітряний моніторинг місцевості. Вони й виявили поки що вирубки лісу поблизу села Турятка на Глибоччині, Красноїльська у Сторожинецькому районі та біля села Вашківці на Сокирянщині.

 

Селище міського типу Красноїльськ взагалі є контрабандною столицею Буковини з незаконного переміщення за кордон цигарок та деревини через "зеленку".

 

Законність виявлених рубок перевірятимуть слідчі поліції за процесуального сприяння прокурорів.

 

Буковинці вже давно піднімають питання ширшого використання авіації та дронів для виявлення лисих ділянок лісу, які приховані від очей через недоступність, вважаючи, що це значно дешевше, аніж боротьба правоохоронців з ділками всліпу. Також необхідно посилити контроль за тими ж прикордонниками на ділянках, де пролягають контрабандні трафіки. Можливо, варто навіть створити для цього спеціальні авіагрупи на кшталт тих зведених мобільних груп, які запустили Мінфін та ДФС.

 

Особливо в найближчому майбутньому, коли, вірогідно, дотримуючись міжнародних угод у рамках асоціації з ЄС, нам знову доведеться відкрити кордони для лісу-кругляку. Вітчизняна переробка деревини теж виявилася неготовою до заборони на вивіз, нічого істотного державі не запропонувавши. Тому заборона стала просто хорошою годівницею для тих, хто давно зав'язаний у деревообробці, а також для різного роду ділків, теж націлених на вивіз необробленої деревини.

 

Сергій СУЛИМА.

 

Чернівецька область.

 

Голос України