Парламентська хроніка


Ранкове засідання 8 грудня


Верховна Рада надала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України від Опозиційного блоку Вадима Новинського. За таке рішення проголосували 228 депутатів.


Відповідне подання Генерального прокурора України надійшло до парламенту 4 листопада. За результатами розгляду подання комітет прийняв рішення 16 листопада затребувати від Генпрокуратури додаткові матеріали, 6 грудня комітет повторно розглянув подання із урахуванням додаткового обґрунтування Генпрокурора — і воно було спрямоване на розгляд парламенту.


Генеральний прокурор України Юрій Луценко у своєму виступі розповів про деталі та хронологію кримінального провадження. У Генпрокуратурі вважають, що Новинський був співучасником кримінального правопорушення і діяв «за злочинним планом Януковича» з метою захоплення посади предстоятеля Української православної церкви людиною, наближеною до Януковича. За словами Генпрокурора, протиправні злочинні дії Януковича, Новинського та інших підозрюваних призвели до порушення конституційних прав і свобод громадянина Драбинка (помічника тодішнього предстоятеля УПЦ), що виявилось у його позбавленні волі на тривалий час — на понад 170 діб.

 

Це підтверджується показами свідків та іншими доказами. Новинський підозрюється у вчиненні зумисних злочинів, що підпадають під статті Кримінального кодексу «пособництво», «незаконне позбавлення волі» і «перевищення службових повноважень». Януковичу повідомлено про підозру. На сьогодні Новинський проходить у цій справі як свідок, і від рішення парламенту залежить, чи буде Новинський надалі свідком, чи пособником у злочинному плані, і йому буде оголошено підозру, наголосив Генпрокурор. До того ж Луценко підкреслив, що єдиним місцем, де може бути доведено вину Новинського, є суд.


Депутат Новинський у своєму виступі заявив, що подання Генпрокурора — це «політичний детектив, оснований на доносах і фантазіях Генпрокуратури». За його словами, у рішенні Регламентного комітету йдеться про те, що подання не відповідає критеріям об’єктивності. Парламентарій стверджував, що його вини немає, і він не був пособником незаконних дій тодішніх правоохоронних структур. Новинський заявив, що справу «сфабриковано з метою політичного тиску», а Генпрокуратура перетворилася на «каральний орган НКВД». Новинський також продемонстрував лист, у якому Петро Порошенко, на той час перебуваючи на посаді міністра економіки, просив про надання йому громадянства України.


Як відомо, 4 листопада Генеральна прокуратура України направила подання у Верховну Раду про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата від Опозиційного блоку Вадима Новинського, який підозрюється в перевищенні влади і скоєнні злочинів спільно з Віктором Януковичем і правоохоронцями Києва при незаконному позбавленні волі архієпископа (зараз митрополита) Олександра Драбинка, коли той був помічником нині покійного предстоятеля Української православної церкви (Московського патріархату) Володимира (Сабодана).


Регламентний комітет, за словами першого заступника голови комітету Павла Пинзеника («Народний фронт»), надав висновок про те, що подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України ініційовано та подано належним чином відповідно до вимог частини другої статті 218 Регламенту, статті 482 Кримінального процесуального кодексу. Однак комітет не побачив вдосталь доказів причетності народного депутата.


Під час виступів від депутатських фракцій і груп депутат Юрій Береза («Народний фронт») назвав голосування за позбавлення депутатської недоторканності «тестом парламенту на зрілість». «А якщо депутат вважає, що він не винний — нехай іде до суду, а не маніпулює Верховною Радою», — сказав депутат. Єгор Соболєв («Самопоміч») закликав Генпрокурора пришвидшити розгляд інших справ про злочини на Майдані. «Дуже важливо, щоби не тільки Вадим Новинський, а й усі, хто реально із Януковичем грабував країну і продовжує ці схеми зараз, також сьогодні відповіли», — сказав Соболєв.


Лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко заявив, що не вірить жодному слову Генпрокурора, бо попередні справи щодо інших поплічників Януковича закрили. Водночас радикали вирішили голосувати за зняття депутатської недоторканності з Новинського, а його вину щоб вирішував суд.


«Ми не є суд, ми не є слідчі, — додав Олексій Гончаренко (фракція БПП). — Верховна Рада має відповісти на запитання, чи парламент має бути чесним перед суспільством, чи тримати народ за дурнів?». Депутат нагадав, що на виборах усі політики обіцяли скасувати депутатську недоторканність.


«Усі громадяни України рівні перед законом, не може бути касти недоторканих, що створює нерівність. Сесійний зал повинен голосувати за всі подання Генпрокурора про зняття недоторканності», — стверджував Іван Крулько («Батьківщина»). Водночас депутат закликав скасувати недоторканність із суддів та інших посадовців, щоб ніхто не мав жодних привілеїв над законом.


ДГ «Відродження» вирішила не голосувати за надання згоди на подання Генпрокуратури, оскільки комітет не одержав достатньо відомостей, які підтверджують причетність депутата до правопорушень, про які йдеться у поданні, і вважає, що парламент не може втручатися у церковні справи.


«Прокуратура не просить арешту, прокуратура не просить затримання, прокуратура просить надати їй можливість працювати», — сказав народний депутат Вадим Денисенко (фракція БПП), закликавши ухвалити закон, який забороняв би виїжджати за кордон тим депутатам, щодо яких є подання Генпрокурора.


«Це справа виключно політична, а всі обвинувачення абсолютно бездоказові й безпідставні», — сказав у заключному слові депутат Новинський.


Генпрокурор Юрій Луценко у заключному слові на закиди депутатів «не лізти у справи церковні» пригадав, як відвідував тяжкохворого митрополита Володимира в останні дні його земного життя і відчув, що на нього чинився тиск із боку поплічників Януковича, котрі тоді лізли в церкву, намагаючись поставити предстоятелем церкви «угодну» людину. На запитання, де інші справи щодо Новинського, Луценко відповів, що на даний момент щодо цього депутата є лише одна підозра, а якщо у депутатів є інші підозри, нехай звертаються із заявами до Генпрокуратури. Щодо моніторингу телефонних дзвінків Новинського та інших підозрюваних у справі, Луценко запевнив, що прокуратура діяла відповідно до закону. «Злочинний план був, і він організований за пособництва народного депутата Новинського», — заявив Генпрокурор. Він також запевнив, що відповідатимуть перед законом, хоча б заочно, й інші фігуранти цієї справи — в тому числі й Янукович, Захарченко, Коряк та інші. «Має відповісти, зрештою, і Янукович, який хотів узурпувати не лише всю владу в Україні, а й українську церкву, — сказав Луценко. — І ми це доведемо, і тоді жоден президент ні за чим іншим, окрім за молитвою, до церкви ходити не буде».


Голова Верховної Ради України Андрій Парубій перед голосуванням наголосив: «Верховна Рада України — це не прокуратура і не суд. Якщо ми їх поважаємо, то повинні надати змогу прокуратурі та суду працювати і прийняти рішення. Усі депутати мають своїм голосуванням надати змогу правоохоронним органам провести чесне і неупереджене слідство».


Верховна Рада України ухвалила у другому читанні та в цілому урядовий проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо обмеження доступу на український ринок іноземної друкованої продукції антиукраїнського змісту (№ 5114) — 237 «за».


Голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар наголосила, що законопроект є важливим у сфері інформаційної безпеки. Адже нині на українському ринку продається надзвичайно багато книжок на ринках, у яких прославляється держава-агресор, її армія чи спецслужби. Згідно із законопроектом, при Міністерстві культури буде створено експертну раду за участю знаних експертів та авторів, які аналізуватимуть всю друковану продукцію, що постачається на територію України, на предмет антиукраїнської пропаганди. Також передбачено накладання штрафу до розповсюджувачів такої продукції з подальшим її вилученням з обігу.


Віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко відзначив, що законопроект захищає український книжковий ринок, відсікає путінську пропагандистську продукцію. Водночас урядовець наголосив, що цей закон має тимчасову дію і стосується тільки країни-агресора: «Як нормалізуються стосунки, потреба в таких дозволах відпаде», — сказав В. Кириленко. Водночас закон не матиме жодного стосунку до російськомовної книги, яка видається в Україні.


Парламент також ухвалив за основу в першому читанні урядовий проект закону про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо покращення інвестиційного клімату в Україні) — № 5368. Законопроект значно спрощує процес адміністрування податків та робить його більш прозорим. Зокрема, буде запроваджено «електронний кабінет» платника податків, єдиний реєстр податкових консультацій на сайті ДФС.


Голова Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна зауважила, що законопроект сприятиме спрощенню ведення бізнесу, усуває правові неузгодженості щодо адміністрування податків та розмірів штрафів. Зокрема, розміри штрафів будуть прив’язані не до розміру мінімальної зарплати, а через її зростання — до розміру прожиткового мінімуму. У законопроекті також запроваджується єдиний публічний реєстр ПДВ замість двох. Відшкодування ПДВ тепер буде повністю автоматичним. Водночас депутати висловили низку застережень стосовно того, що законопроект може відкрити шлях для ще легшого виведення коштів в офшори.


У першому читанні також ухвалено проект закону про внесення змін до Митного кодексу України (щодо інформаційних, телекомунікаційних та інформаційно-телекомунікаційних систем і засобів їх забезпечення) — № 5369.

 

Дослівно

Голова Верховної Ради України Андрій ПАРУБІЙ:


— Верховна Рада України — це не прокуратура і не суд. Депутати мають своїм голосуванням надати змогу правоохоронним органам провести чесне і неупереджене слідство.

 

ЦИТАТА

Генеральний прокурор України Юрій ЛУЦЕНКО:


— Тільки суд, а не Генпрокурор, не Верховна Рада і ніхто інший, може визначитися, винен чи не винен, і якщо винен — повинен понести справедливе покарання.

 

Факт

На сьогодні понад 70 відсотків друкованої продукції, що реалізується в Україні, є продукція РФ, і більшість її — це контрафактна продукція.

 

Ігор Гузь, Юрій Вознюк. 

 

Генеральний прокурор України Юрій Луценко.


Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.