Київрада, після традиційних дебатів, має намір ухвалити проект бюджету столиці на 2017 рік. За словами голови столичної міськдержадміністрації Віталія Кличка, його тричі обговорювали із громадськістю, зокрема і на засіданні профільної комісії, приймали від киян пропозиції та зауваження.

 

Бюджет на майбутній рік буде на третину більшим, ніж нинішній, і становитиме 36 мільярдів 778 мільйонів гривень. Тому що місту вдалося в році, що минає, перевиконати показники на 30 відсотків (на 10 мільярдів гривень). Додаткове фінансування з міської скарбниці, крім субвенції від держави, виділено на охорону здоров’я та освіту. За словами голови, збільшаться також капітальні вкладення.


Столична влада також змогла за два роки погасити майже 10 мільярдів гривень боргу за кредитами, зменшивши зобов’язання столиці з 20 до 9 мільярдів і знизивши витрати на його обслуговування. Позики, які було вперше взято столицею в 2003 році у валюті (а потім це стало практикою всіх колишніх градоначальників), понад десять років гальмували розвиток Києва і впливали на його міжнародні рейтинги. Нагадаємо: тоді брали кредити за курсом 5 гривень за долар, а віддавати довелося за курсом 26. За словами Віталія Кличка, міська влада вирішила розраховуватися з боргами, а не спрямовувати гроші на те, «що людям одразу в очі впадає». Погашати суми, що залишилися, продовжать і в 2017 році.


Наступного року найбільше грошей планують спрямувати у сферу освіти та на охорону здоров’я.


 Різниця, порівняно з минулим роком, вражає: на медицину виділять 7,4 млрд. грн. З них міський бюджет профінансує 3,7 млрд. грн. (в 2016 році всього було 4,9 млрд. грн.). На освіту піде 9,8 млрд. грн., з яких 2,8 млрд. грн. за рахунок міста (в 2016-му всього було 6,3 млрд. грн.). Цікаво, що понад 900 млн. грн. мають намір додатково спрямують столичним дитсадкам. Якщо цьогоріч на одну дитину виділяли в середньому 18,9 тис. грн., то наступного ця сума становитиме 27,8 тис. Зростуть витрати також на школи: капремонти та енергоефективність — на 244,4 млн. грн., 430 млн. грн. — придбання меблів, побутового обладнання.


Не забули і про житлове господарство. Багатоквартирні будинки продовжать потроху ремонтувати, енергомодернізують і замінять ліфти. Передбачено кошти на асфальтування дворів і ремонт дитячих майданчиків. Причому городянам варто пам’ятати: швидше упорядкують ті двори, де жителі подають заявки (з фото) у контактні центри міста (тел. 15-51) і Київавтодору. І робити це потрібно вже в лютому-березні.


На утримання і капітальний ремонт доріг, на придбання нових 56 автобусів, 16 тролейбусів і двох трамваїв передбачили майже 2,5 мільярда гривень, планують перекласти асфальт на більш як 200 кілометрах магістралей. 607 млн. грн. виділяють на продовження будівництва Подільського мосту, 70 млн. грн. — на завершення під’їзної траси до аеропорту «Жуляни», що допоможе частково розвантажити Велику кільцеву дорогу, яку також мають капітально відремонтувати. Завершать і ремонт проспекту Перемоги з реконструкцією транспортної розв’язки на вулиці Щербакова, яка розпочнеться в середині травня, і проспекту Бажана.


За словами директора департаменту економіки та інвестицій Київської міськдержадміністрації Світлани Принади, наступного року нарешті стартує реконструкція транспортного вузла на правобережних підходах до Південного мосту із з’їздами на вулицю Саперно-Слобідську та Столичне шосе. Її через фінансові причини відкладали останні три роки так само, як і будівництво трамвайної лінії від вулиці Гната Юри до зупинки «Кисневий завод». На модернізацію Київського зоопарку, яка відбуватиметься в кілька етапів, спрямовують 200 млн.


У планах міста також зазначено упорядкування Гідропарку, Голосіївського, Наводницького парків, парків «Орлятко», «Юність», «Вічної Слави», пляжів на озері Тельбин, на Долобецькому і Трухановому островах тощо. Візьмуться і за зміцнення десяти небезпечних схилів і зон у Києві, першою серед яких є територія біля озера Глінка.


Навесні, до пісенного конкурсу Євробачення-2017, планують закупити за позабюджетні кошти та установити сенсорні інформаційні центри, сучасні павільйони очікування транспорту, провести ремонт вестибюлів станцій метрополітену, підсвітити будівлі та мости.


Міський голова Віталій Кличко також нагадав, що восени в Києві вперше запустили громадський проект «Бюджет участі», яким передбачено кошти зі скарбниці столиці — 50 мільйонів гривень — на те, щоб здійснити господарські ініціативи населення. За півтора місяця жителі подали 253 проекти загальною вартістю 167,5 мільйона. Але не всі вони пройдуть конкурсний відбір, тому що фахівці перевіряють їх на реальність виконання і насамперед — на відповідність законодавству. Найчастіше подаються плани, пов’язані зі спортом, охороною здоров’я, культурою та туризмом, комунальним господарством. У 2017 році обіцяють виділити більше коштів на «Бюджет участі».