Плата за опалення в будинках, де немає лічильників тепла, розраховуватиметься на основі фактичних показників споживання теплової енергії в будинках, де прилади обліку встановлені. Кабінет Міністрів підтримав ініціативу Києва і ухвалив відповідну постанову, яка застосовуватиметься в усіх населених пунктах країни.


Як повідомляє прес-служба столичної міськдержадміністрації, механізм розрахунків, закладений у постанові, має забезпечити справедливі суми в рахунках за опалення для всіх киян. Так усунуть дискримінацію стосовно тих мешканців, у будинках яких ще немає тепломірів (а це 10 відсотків житлових будівель у місті), а також тих, у кого лічильники було вкрадено (пошкоджено), і тих жителів, у будинках яких неможливо встановити прилади обліку з технічних причин.


Суть нового механізму така: буде визначено середній рівень споживання тепла в багатоповерхівках з тепломірами для нарахувань в аналогічних будівлях, де приладів немає. «Київенерго» і «Єврореконструкція» (колишня Дарницька ТЕЦ) уже взялися за розрахунки. Влада Києва також запевнила, що забезпечить перерахунок платежів за теплову енергію за жовтень для названих вище категорій будинків.

 


Голова Нацкомісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг Дмитро Вовк заявив про намір штрафувати та попередив про адміністративну відповідальність облгази і теплокомуненерго, якщо вони не поінформують населення про можливість одержання субсидій і оплати тепла на виплат за поточними комунальними платежами.


Мал. Миколи КАПУСТИ.