Вечірнє засідання 8 грудня


На початку вечірнього засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко повідомила важливу новину щодо безвізового режиму. Профільний комітет Європарламенту з громадянських свобод, юстиції та внутрішніх справ затвердив законопроект про впровадження механізму призупинення безвізового режиму, чим фактично відкрив вихід на фінішну пряму на шляху українського суспільства до безвізового режиму.

«І тепер Європейський Парламент має проголосувати цей законопроект, а також проголосувати за надання Україні безвізового режиму», — сказала парламентарій. І. Геращенко запропонувала Голові Верховної Ради звернутися до Голови Європейського Парламенту Мартіна Шульца з проханням внести до порядку денного наступного, останнього в цьому році сесійного тижня Європейського Парламенту питання про надання безвізового режиму Україні. «Падають бар’єри, падають кордони, і Україна стає відкритішою для світу, а світ — для України», -додала Ірина Геращенко.


Народні депутати продовжили розгляд бюджетоутворюючих законопроектів, які необхідно прийняти перед затвердженням Держбюджету-2017. Гостру дискусію викликав законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення стягнення в дохід держави необґрунтованих активів (№ 5142) — так званий закон про спецконфіскацію.


Як зауважив заступник міністра юстиції Антон Янчук, у світі цей інститут існує у багатьох країнах і має усталену назву — «Non-convіctіon based asset forfeіture», а також називають «цивільна конфіскація» або «конфіскація поза межами кримінального провадження». Тобто, власне, йдеться про примусове позбавлення права власності на активи, якщо їх власник не може довести їх походження у цивільному судовому процесі чи у позовному провадженні поза межами кримінального процесу. Ініціатори законопроекту стверджують, що у такий спосіб можна буде повернути до держбюджету понад 50 мільярдів гривень, вкрадених Віктором Януковичем та його поплічниками, які зберігаються на рахунках в «Ощадбанку» у вигляді облігацій, і спрямувати ці кошти на потреби оборони та соціальний захист.


Під час обговорення законопроекту пролунали різні думки. Найактивніше виступає за ухвалення цього закону фракція «Народний фронт». Водночас багато депутатів висловлювали застереження, що цей закон можна буде використати для конфіскації майна будь-якої людини, а не лише колишніх високопосадовців, для тиску на політичних опонентів чи на бізнес.


«У брудних грошей не може бути ані партійного квитка, ані будь-якого прізвища, вкрав — поверни гроші державі», — наголосив депутат Максим Курячий (фракція БПП).


Лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко не виключив, що частина сесійної зали не хоче повертати вкрадені кошти Януковича, бо... самі через масштабну корупцію хочуть вкрасти зараз.


Руслан Сидорович («Самопоміч») назвав законопроект «занадто заполітизованим» і наголосив на тому, що цей документ не повинен стати «індульгенцією для сьогоднішніх корупціонерів». Володимир Литвин (ДГ «Воля народу») висловив думку, що не можна закладати до закону презумпцію винуватості людини, щоб вона доводила у суді, що не крала. Адже за Конституцією діє презумпція невинуватості.


Лідер фракції «Народний фронт» Максим Бурбак наголосив, що законопроект є бюджетоутворюючим, і кошти, які буде повернуто до держбюджету, буде спрямовано на національну оборону і безпеку, зростання мінімальної зарплати до 3200 гривень та інші нагальні потреби. Бурбак запропонував надрукувати результати голосування за закон про спецконфіскацію у газеті «Голос України».


Його колега по фракції Андрій Помазанов розвіяв міфи про те, начебто якісь міфічні прокурори-розбійники ходитимуть по будинках і забиратимуть майно у всіх. Він наголосив, що у законопроекті йдеться лише про корупціонерів, а стягнення необґрунтованих активів здійснюватиметься за рішенням суду, за результатами розгляду позовної заяви Генерального прокурора. А. Помазанов також застеріг, що, за інформацією з різних джерел, готується чергова корупційна оборудка: якщо не буде прийнято закон про спецконфіскацію, планується викупити вкрадені Януковичем активи, які зараз не можуть забрати до державного бюджету, за 20 відсотків їх вартості.


Сергій Соболєв («Батьківщина») наголосив, що відповідальність повинен понести не лише Янукович, а і Гонтарева та її команда, котрі допомагали виводити злочинні кошти за кордон.


Олег Барна (фракція БПП) закликав взяти приклад із Латвії, де дуже швидко конфіскували 50 мільйонів євро, які належали екс-віце-прем’єру Арбузову, і тепер українській владі доводиться вести переговори з латвійською стороною про повернення цих коштів. «Кожен посадовець має довести законність походження всього свого майна», — стверджував депутат Барна.


«Свободівець» Юрій Левченко запропонував, щоб облігації не можна було викупляти, а щоб вони через погашення одразу спрямовувалися до держбюджету.


«Маємо довести українському народові, що в Україні є справедлива влада», — сказав міністр юстиції Павло Петренко.


Однак за ухвалення законопроекту проголосували 176 депутатів за необхідних мінімум 226, відтак він вважається відхиленим.


За основу в першому читанні прийнято проекти законів «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» (№ 4744), яким пропонується збільшити на 1000000,0 тис. гривень видатки на державну підтримку вугледобувних підприємств.